Halloween 

Eigenlijk heb ik helemaal niets met Halloween. Net zo min als ik bijvoorbeeld Dierendag, Vaderdag, Burendag, Valentijnsdag en Secretaresse- of Doktersassistentendag kan waarderen. Oké, Moederdag is een uitzondering; want moeders moeten geëerd worden, toch?

Zoals we allemaal weten zijn al die dagen bedacht door handige reclamelui. Ik gun de middenstand heus wel extra omzet, maar houd het wat normaler. En dan zijn er ook nog een hele boel belachelijke flauwekuldagen, zoals: Smartfonedag, Dag van de verkoper, Warme truiendag, Dag van de privacy, Dag van de city marketing, Opschoondag, Verantwoordingsdag, Dag van het aangespannen paard. En nog tientallen andere rare, gekke, zinloze dagen. 
Maar goed, dat is mijn mening. Misschien vind je dat ik niet zo moet zeuren en dat iedereen zijn persoonlijke voorkeursdagen mag kiezen. Inderdaad, dat is je goed recht. Maar van mij hoeft het niet.

En toch had ik me voorgenomen om wat aan Halloween te doen. Dat komt door mijn kleinkinderen van 2 en 5 jaar. Ik had gemerkt dat het bij ze leefde. Als ze wat op TV zagen, lachten ze engerig en de kleinste deed dan zijn handen voor zijn gezicht en keek stiekem door zijn vingers.
Daarom had ik op Halloweendag, kort voordat ze door mijn zoon gedropt zouden worden, een masker opgezet en een lange, zwarte mantel aangetrokken. Ik bleef boven tot ze afgeleverd werden en zat me al te verkneukelen op wat zou komen.
In de woonkamer gingen ze als gebruikelijk meteen spelen, totdat …, totdat ik zachtjes de trap afliep, met een ruk de deur opengooide en riep: AAAHHH, OEHHHH, gevolgd door een lange, sinistere lach.

Het resultaat was enorm. De kleinste begon te gillen en vloog naar oma. De oudste rende, terwijl hij een tafeltje met glazen omgooide, de keuken in.
’Wat doe je nou, idiote gek. Kijk die kinderen nou.’
Zelf ook geschrokken door het resultaat, trok ik meteen het masker af en riep met gemaakte vrolijkheid ‘Hallo kinderen. Ik ben het. Leuk hè?’
‘Opaaaa!, riep de oudste opgelucht. Maar de ander was niet meer tot bedaren te krijgen. Net als mijn vrouw, trouwens, die tekeer gin, zoals ik haar nog nooit gezien had.


De vrolijke dag was meteen verpest. Dus droop ik met een kater af naar boven.
Het was geen Halloween, maar helaas HALLO en WEEN.

5-11-2018

Wil je meer blogs lezen? Klik HIER voor de titellijst.