Truttig met een knipoog 

Wat is er toch aan de hand in de wereld? Ineens komen allerlei lijken uit de kast. Alom wordt er geroepen over billentikkers, schouderkloppers en knuffelaars die jaren geleden iets ondeugends zouden hebben gedaan.

De ernstige opdringerigheden, aanrandingen en vekachtingen daargelaten, zijn het vaak onschuldige, speelse aanrakingen van mannen aan vrouwen, of andersom.
Een dergelijke toenadering is meestal een klein teken van genegenheid.
Het kan natuurlijk het begin van een seksuele toenadering zijn. Maar als je er niet van gediend bent, kun je klaarheid geven, lijkt mij, door direct duidelijk je mening te geven, het gebeuren te melden, of door aangifte te doen. Ook als het mogelijk ernstige gevolgen kan hebben. Maar dat hoort niet jaren later. Dat vind ik wat laf.

Nu schijnt het een hype te worden om oude koeien uit de sloot te halen, met gevolg dat niemand meer een beetje genegenheid durft te tonen met een simpele lichamelijke aanraking. Zelfs fluiten, of lollige opmerkingen maken naar leuke voorbij komende dames,
 door bijvoorbeeld bouwvakkers, schijnt niet meer te mogen.

In de middeleeuwen hadden mensen er kennelijk minder moeite om in het openbaar flink aan elkaar te zitten, zoals op diverse schilderijen te zien is. We zijn nu natuurlijk veel geciviliceerder geworden. Hoewel op andere gebieden mensen flink zijn ontspoord door hun vele haatmails, bedreigingen en onbehouwen gedrag.

Maar hoe nu verder? Ik pleit er voor om eerst een knipoog aan de ander te geven, die bij believen een knipoogje teruggeeft. Dan is verdere toenadering toegestaan na een complimentje of vraag, tenzij dat  wordt afgewezen. Vervolgens een tikje hier of daar. Na een tikkie terug kun je dan eindelijk naar eigen inzicht de toenadering, tot nadere order, uitbreiden.
Probleem blijft echter, hoe bewijs je dat het toenaderingsprotocol ook normaal is afgewikkeld? Als een van de twee achteraf teleurgesteld is, of een hekel aan de ander krijgt en hem of haar gaat aanklagen, hoe kan je dan je onschuld bewijzen? Foto’s maken van de knipogen? Een verklaring tekenen? Nogal omslachtig, lijkt mij.

Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op.

3-11-2017