Niets nieuws onder de zon

De wereld staat in brand: Poetin die met groot geweld Oekraïne wil inlijven door de infrastructuur van het land te vernietigen en vele duizenden dodelijke slachtoffers te veroorzaken. Hamasleden die kortgeleden in Israël een pogrom hielden door een wreed bloedbad aan te richten onder onschuldige burgers, waaronder vrouwen en kinderen en gewetenloos veel vrouwen verkrachtten. Israël dat als wraak oorlog voert in Gaza, het land vernietigt en duizenden burgers de dood in jaagt. China dat Taiwan dreigt aan te vallen en andere gebieden onderdrukt. Iran dat Israël via Hamas wil wegvagen, vrouwen onderdrukt en ze bij de minste overtreding martelt of gevangen zet en protesterende burgers executeert.


Zo zijn er nog veel andere brandhaarden, onder andere in Afrika en Azië waar amper aandacht in de rest van de wereld bestaat, maar waar eveneens veel doden vallen. Een trieste opsomming van ellende in deze zogenaamd ontwikkelde en moderne wereld.

Wanneer zullen de wereldleiders de handen ineen gaan slaan en hun ego’s opzij schuiven om de wereld wat beter en geweldlozer te maken?


Overigens is er niets nieuws onder de zon.


Sinds mensenheugenis is er oorlog, werd er gemoord, geroofd en verkracht; werden stammen en volkeren van hun land verjaagd en burgers onderdrukt of omvolkt.

Zoals bijvoorbeeld Mohamed tijdens zijn leven joden, stammen die afgoderij aanhingen en ongelovigen via veldslagen, veroveringen en vervolgingen wist te islamiseren. Net zoals ook Europese heersers, koningen en zelfs pausen verschillende volkeren en landen door onderdrukking gedwongen hebben zich tot het christendom te bekeren.

 

Ik hoop dat er een schepper is die de wereld in beginsel volmaakt heeft gereëerd. Alleen heeft Hij/Het toch wel een grote fout gemaakt door de mens te maken, zoals die nu is, met grote tekortkomingen. Waarvan verschillenden zelfs oorlogszuchtig en gewetenloos zijn.
Als Hij/Het zo almachtig is, moet het ook mogelijk zijn dat het tij gekeerd wordt door de mensheid alsnog vredelievender te maken. Laten we het van harte hopen, want wij mensen zijn er zelf blijkbaar niet toe in staat.

Maar gelukkig komt elke dag de zon weer zonder problemen op.

 

Jules du Lac

03-06-2024