Robje de robot

Als je de berichten op tv en in kranten moet geloven (en ik denk dat het waar is) kan iedereen over een jaar of tien een robot in huis hebben, net zoals we tegenwoordig allemaal over computers en mobieltjes beschikken.

Als dat zo is, noem ik mijn robot Robbie, of nog beter: Robje.
Robot Rob klint ook wel aardig, maar met het verkleinwoord Robje heb ik het gevoel dat ik de baas ben over het ding (en hopenlijk blijft). Maar moeten we blij zijn met die zielloze werktuigen? Het is geen man, geen vrouw, maar een apparaat, een genderneutraal mechaniek. Daar kun je nooit enige gevoelens voor krijgen, toch? Alhoewel er nu al mensen zijn die denken dat het een leuk seksspeeltje kan worden.

Alsjeblieft zeg, spaar me. Je moet zo'n ding behandelen alsof het een mens is, een soort vriend, maar het blijft toch een blikken geval.
Roep “koffie” en het gaat koffie zetten. Of: vuilnisbak naar buiten, tafel afruimen, ramen wassen: mijn Robje doet het. Ideaal toch? Nou ik vind het maar niks. Als de robot al je opdrachten uitvoert, blijf je de hele dag op je billen zitten; je komt de bank niet meer af. Alleen je stem kan je nog gebruiken. Nee, laat mij maar blijven bewegen; lijkt mij gezonder en leuker.
 

Tennislessen

Ik geef toe, het heeft natuurlijk ook wel aantrekkelijke kanten. Zo zou Robje een uitstekende tennistrainer voor mij kunnen zijn; alle kneepjes bijbrengen over service, volleys en smashes, zonder zijn geduld te verliezen bij de duizendste keer dat het fout gaat.
Wat zal ik een geweldige tennisser worden! Maar ja, als iedereen een eigen robottrainer heeft, schiet dat natuurlijk ook weer niet op. Dan worden de vele tegenstanders, die nu al te goed voor mij zijn, ook weer sterker. Laat dus maar zitten.

Toch vrees ik, dat ik, net als iedereen op een gegeven moment opgescheept kom te zitten met een irritante huisgenoot. Trouwens, wat gebeurt er als zo’n ding kwaad wordt?  Als Robje actie gaat voeren tegen te zware werkdruk? Als het weigert om een opdracht uit te voeren? En wat als er een schroefje los gaat zitten, zoals bij echte mensen ook regelmatig gebeurt en ze daardoor doorslaan, of totaal gek wordt? Robots hebben, net als echte mensen, heus wel de nodige gebreken.

 
04-06-2018
 
Wil je meer blogs lezen? Klik dan HIER voor de volledige titellijst