De Griekse ellende snel opglost

 Wanneer je als (hobby-)schrijver je fantasie loslaat op een bepaald woord kom je soms tot verbijsterende ideeën. Zo bedacht ik dat de euro wel een leuk, actueel onderwerp zou kunnen zijn om er wat over te schrijven.

Alhoewel, er is de laatste tijd al zoveel over gezegd en geschreven dat er niets origineels meer te vertellen valt, dacht ik. Maar toch, toen ik er even over nadacht, kreeg ik een lumineuze ingeving om het Griekenlandprobleem ècht op te lossen.
Als ik dit schrijf, zou er een akkoord zijn. Ik geloof daar niets van. Al maandenlang bakkeleit Europa met de Grieken en al die tijd zijn ze eigenlijk niets verder gekomen. In tegendeel. Het land zakt steeds verder weg in het schuldenmoeras en Griekenland zal nooit akkoord kunnen gaan met de door de EU gestelde eisen. Dat is pure zelfvernietiging. Laten we wel wezen: het is mede de schuld van hun held Tsipras.

Afbeeldingsresultaat voor tsipras


Europa wil nu een fonds, waarin voor 50 miljard aan Griekse bezittingen, zoals havens, vliegvelden en spoorwegen worden ondergebracht ter aflossing van hun schuld. Helemaal fout natuurlijk. Dat betekent namelijk dat het staatsinkomen van de Grieken nog verder omlaag gaat.
Een nieuw Grieks mythogisch drama dreigt. Deze keer met zeer tragische afloop voor het volk, met Tsipras als een moderne, foute godheid. Zowel Griekenland als Europa worden op den duur grote verliezers in dit drama.
En dat is met een beetje inventiviteit van politieke leiders helemaal niet nodig. Er is volgens mij namelijk een mogelijkheid om heel eenvoudig uit de ellende te komen.


Lees hier mijn (lumineus?) idee om de Griekse tragedie in één keer op te lossen.
Zoals we weten heeft Griekenland ongelofelijk veel pluspunten. Niet alleen de cultuur en het klimaat zijn voor toeristen als een hemel op aarde, maar met name de vele Griekse eilanden in de Aegeïsche en Middellandse zee zijn niet alleen unieke toeristische oorden, maar ze hebben ook grote strategische waarde.

Door één klein Grieks eilandje  kan het hele probleem in één keer worden opgelost. De EU kan een dergelijk eiland tijdelijk vorderen. Zelf heeft Europa natuurlijk niets aan het grondgebied, want het behoort al tot Europa. Maar er zijn naties die best geïnteresseerd zijn om zo’n eiland voor eigen doeleinden te gaan gebruiken en de EU kan dat uitbaten.
Zo kan met Amerika of Rusland een erfpachtovereenkomst worden gesloten, waarbij men gedurende een flink aantal jaren de beschikking krijgt over (een deel) van één van de eilanden. Nu heeft Amerika op Kreta al een militaire basis, maar welke grote natie wil daar niet een (extra) strategische uitvalsbasis naar de Middellandse zee en Noord Afrika hebben? En als de Amerikanen niet willen, dan is Rusland wel geïnteresseerd. Mogelijk gaan ze tegen elkaar opbieden, want voor Amerika is Rusland natuurlijk geen optie.


Voor de Amerikanen is een eerste betaling, waarmee de miljardenschuld aan Europa geheel of gedeeltelijk wordt afgelost, en een jaarlijkse canonbetaling van een paar miljard (zolang de erfpachtovereenkomst loopt) peanuts.
Wat is er mooier voor Amerika om over een dergelijke strategische basis te beschikken en tevens Europa en het Griekse volk uit de ellende te halen, zodat het land aan een nieuwe welvarende periode kan beginnen.
En als Amerika niet wil, dan heeft Rusland wel interesse. Een dergelijke deal moet toch kunnen? Eventueel kunnen beide landen tegen elkaar gaan opbieden.
Er moet wel een politicus opstaan die het plan lanceert. Eigenlijk is het onbegrijpelijk dat tot nu toe niemand aan deze mogelijkheid heeft gedacht. Ben ik nou zo slim, of ben ik te naïef of onnozel om de problemen te zien.
Helaas ken ik geen politicus van naam, maar als je het idee wat lijkt, deel het dan op Facebook (zie: https://www.facebook.com/jules.dulac.9), of maak het verder wereldkundig. Mogelijk komt het bij de verantwoordelijke personen onder de aandacht en misschien kunnen ze er wat mee.