15. Liegen een virus?

Het lijkt wel of liegen tegenwoordig tot een kunst is verheven. De kranten staan vol van leugens, misleidingen, oplichting en ander soortgelijke foute of zelfs misdadige handelingen. Er zijn natuurlijk leugens in verschillende gradaties, zoals kleine huis, tuin en keukenleugentjes, leugens tot financieel gewin, of leugens die de bevolking moeten misleiden.

Als ik vreemd ga en tegen mijn vrouw zeg dat ik van haar houd, is dat een leugentje om bestwil. Er kunnen ruzies ontstaan en je kunt jezelf, of een ander daarmee benadelen, maar verder dan dat is het niet. Dergelijke leungentjes horen bij het leven.

Maar veel kwalijker zijn de valse declaraties, misleiding, of oplichting van mensen die zichzelf verrijken, zoals dat tegenwoordig door veel managers, hoogopgeleide mensen en bestuurders van instellingen en bedrijven gebeurt. Het is kennelijk gewoonte geworden. Het ergerlijke is dat ze meestal met hun bedrog goed wegkomen.


Neem bijvoorbeeld indertijd Rijkman Groenink, de man die in 2007 na een omstreden verkoop van de ABN een bedrag van ruim 30 miljoen euro opstreek, terwijl onder zijn leiding na zijn aantreden in 2000 de nodige onverkwikkelijke zaken plaatsvonden, waarbij hij zelfs nog bewijsdocumenten liet vernietigen. Ook de situatie bij de NS, waar de topman Hughes na leugens moest vertrekken, maar wel een grote zak geld meekreeg, of Sepp Blatter en consorte. Hoeveel gevallen van zelfverrijking zijn er de laatste jaren niet geweest?
Op www.leugens.nl is een grote hoeveelheid leugens en verdraaiingen verzameld.

Je merkt wel, beste lezer, dat ik me behoorlijk boos maak over dergelijke praktijken. Als wij onze baas beduvelen, kan je bij wijze van spreken meteen de straat op. Of als je bewust of onbewust iets verkeerd doet bij je belastingaangifte, weten ze je te vinden met een flinke boete. En die dure jongens ontlopen vaak de dans.
Daarnaast heb je politici en staatshoofden die bewust een heel volk of zelfs de wereldbevolking proberen te misleiden. Dat zijn weer leugens van een heel andere orde.
Het kwartje van Kok, waarbij de belofte werd gedaan dat deze extra benzineheffing weer zou worden teruggedraaid, is een voorbeeld, net zoals de beloftes van Rutte dat iedere burger na zijn verkiezing € 1.000,- tegemoet kon zien en dat indertijd er geen cent meer naar Griekenland zou gaan.
Kwalijk natuurlijk, maar we weten allemaal hoe politici de waarheid kunnen aanpassen.
Maar nog erger zijn misleidingen op het wereldtoneel. De IS die beweert dat christenen varkens zijn en iedereen, ook Soenitische moslims, ongelovigen zijn en in naam van Allah dood moeten. De zelfbenoemde  president van de Republiek Donetsk,  Zacharsjenko, die net als Poetin, de schuld van de MH17 ramp geeft aan Kiev. De regeringen van Griekenland die het Griekse volk in de nesten hebben gewerkt door langdurige leugens. Zo kan ik nog lange tijd doorgaan.
Het ergerlijke is dat de leugenaars er vaak mee wegkomen. Meestal gaat de storm van kritiek geleidelijk aan liggen. Liegen lijkt te lonen, maar zo nu en dan worden gelukkig ook mensen bestraft, afgezet, uit hun functie ontheven, of ontslagen.
Maar helaas het schijnt een onuitroeibare ziekte, een virus die steeds meer mensen treft.
Zou er niet een medicijn bedacht kunnen worden waarmee alle mensen op de wereld ingeënt kunnen worden, waardoor ze alleen nog maar de waarheid kunnen spreken? Wat zal de wereld er dan anders uit gaan zien. Vreedzamer, veiliger, eerzamer, maar wel wat saaier, misschien.