Als IK trainer was ...    

Wat mankeren onze duur betaalde profvoetballers toch? Elke dag staan ze uren op het veld. Trainen, oefenen en krijgen vele adviezen hoe ze tegen een bal moeten schoppen. Maar tijdens de wedstrijd zijn ze alles kennelijk weer vergeten, zodra ze in de buurt van het doel komen.  Ook dit weekend zag je ze op TV vele malen lijden aan het blundervirus. Het is soms lachwekkend, soms zelfs zielig en vaak onbegrijpelijk. Zelfs een sterspeler als Van Persie had er afgelopen woensdag tegen FC Utrecht last van.

Het belangrijkste bij het voetbalspelletje is doelpunten maken. Daarvoor moet je allereerst  goed tegen een bal kunnen trappen. Tijdens wedstrijden gaat het minstens 8 van de 10 keer fout. Let maar eens op.
Als een keeper een blunder maakt, wordt hij er op afgerekend, wordt hij vanaf de tribunes vaak uitgejouwd en staat het de volgende dag uitgebreid in de krant. Maar bij een veldspeler is de gedachte kennelijk: kan gebeuren; hoort erbij.

Ik heb het dus over onze helden die vaak vlak voor de keeper of zelfs op 2 meter voor een leeg doel komen te staan. Ik vind het triest om te zien hoe de bal dan vaak woest en ongecontroleerd de tribunes injagen, alsof het een stinkende gehaktbal is die de speler zo snel moegelijk het stadion uit wil knallen.

Is het gebrek aan techniek, balgevoel, ervaring, koelbloedigheid, jezelf overschatten? Wat het ook  moge zijn, als ik trainer was ...
Iedereen die voetbalt, of ooit heeft gevoetbald, weet toch dat je bij een schot op doel het lichaam niet achterover maar juist over de bal moet laten hangen. Als je dan met de wreef schiet, gaat ie echt niet hoog over. Maar dat vergeten de sterren op het ultieme moment.

Als ik dus trainer was, zou ik de traptechniek onder alle omstandigheden en in alle posities tot in den treure oefenen en als ze dan nóg hopeloos falen zou ik ze een flinke boete laten betalen wgens mishandeling van de bal.
Ook zou ik een groot bord in de kleedkamer ophangen met de tekst:

           

Maar ja, ik ben geen trainer, dus zullen velen het nooit leren!

29-01-201018