De Geschiedenis van een boek

(aangepast)

Je begint soms ergens aan, zonder dat je weet wat je op je hals haalt en waar het eindigt. Zo is het mij vergaan bij het schrijven van mijn eerste roman.

Schrijven vind ik leuk. Het is één van mijn hobby’s, maar ik had nooit gedacht dat ik jaren met één boek bezig zou zijn. Ik weet niet hoe het andere schrijvers vergaat, maar het is dus flink zwoegen.

De kern van mijn boek is gebaseerd op een vervelende ervaring van een aantal jaren geleden, tijdens mijn actieve arbeidsperiode. Ik vond het gebeuren zo belangrijk dat het verteld moest worden. Het opschrijven van het verhaal ging redelijk vanzelf. Alleen een aantal nevenfactoren waren behoorlijk lastig.
Zo heb ik veel research moeten verrichten over zaken, waarin ik niet zo thuis ben.
De eerste anderhalf jaar had ik 21 hoofdstukken van het boek ruim tien keer herlezen en herschreven. Steeds weer blijven corrigeren, synoniemen zoeken, zinnen en delen van hoofdstukken vervangen, spelling conroleren en veel, heel veel schappen. Sommige hoofdstukken heb ik zelfs enkele keren opnieuw herschreven. De roman was aardig gevorderd en goed in orde, dacht ik.


Ik heb het laten controleren en, verdorie nog aan toe, ik kreeg toch nog input en suggesties die behoorlijk steekhoudend waren. Sommige prachtige zinnen konden toch, achteraf gezien, beter veranderd of helemaal geschrapt worden. Ook leek het mij beter om de verleden tijd om te zetten in tegenwoordige tijd.

Na ruim vier jaar zwoegen en ploeteren en dertig à vijfendertig versies verder, was de naar mijn mening spannende, romantische en erotische roman geschikt om uit te geven. En dat is inmiddels gebeurd. Nu niet mer 21 maar met 37 hoofdstukken. Ondanks alles heb ik het met veel lezier gedaan en ik hoop nog meer uit te gaan geven. Inmiddels heheb ik het een en ander al klaar liggen.

De reacties op mijn debuutroman zijn bijzonder positief en aardig (zoals: prettig leesbaar; ondanks heftig onderwerp toch een lichtvoetige roman; interssant en gevarieerd verhaal).
Ook heb ik vaak leuke en interessante gesprekstof met kennnissen en vrienden over mijn boek.