Blog: Opnieuw beginnen?


Ohlala! Ik werd pas geleden op een ochtend  wakker met een probleem, ook wel uitdaging genoemd. Midden in de nacht kreeg ik in een plotselinge flits een idee om het begin van mijn boek te veranderen. Wat spectaculairder zou het moeten worden, wat onverwachter. Tegelijkertijd vroeg ik me af of het beter is het verhaal meer in de tegenwoordige tijd of verleden tijd te vertellen.


Waarom had ik niet normaal kunnen doorslapen? Dan had ik een rustige nacht gehad en had ik mezelf nu niet opgescheept met veel extra werk.

Moet dat nou eigenlijk, dat herschrijven?, dacht ik. Ja dat moet inderdaad! Mijn boek hoort zo goed mogelijk naar een uitgever. Er moet door mij gekozen gaan worden. Dus: maar weer opnieuw beginnen.

In plaats van de laatste versie nog eenmaal voor de allerlaatste keer te gaan controleren, dient er nu een totaal nieuwe herschrijving plaats te vinden. Gevolg is: de oude versie bestuderen, waar nodig wijzigen, uitprinten, nalezen, controleren, corrigeren, dan opnieuw nalezen en vervolgens een keuze maken. En dat zal dan wel weer een aantal keren over moeten.

Gevolg is natuurlijk dat het nog wel even gaat duren voor het manuscript helemaal klaar is. Ik denk minimaal 3 maanden. Maar dat geeft niet. Ik ga er weer tegenaan. Het schrijven is en  blijft leuk.

Ik heb wel eens gelezen dat een boek eigenlijk nooit af is. En dat heb ik inmiddels ervaren, want elke keer als ik een hoofdstuk nalees, maak ik weer andere woord- of zinkeuzes, om het eindproduct nog beter te maken.

Dat zal nu ook wel weer  gebeuren.

Wordt vervolgd.

 

Geplaatst: 7-1-2014