Toon Kortooms-museum en -park

Enige tijd geleden zijn mijn vrouw en ik een weekje op vakantie geweest in Limburg, in de Peel om precies te zijn. Daar hebben we onder meer het Toon Kortooms park bezocht, waar verschillende leuke onderdelen te bewonderen zijn. Beter gezegd: te beleven zijn. Want het is meer een museum met een kijk- en doepark.

Toon Kortooms was in zijn tijd (1916 – 1999, geboren in Deurne) naast een veelschrijver van meer dan 40 boeken, journalist, leraar en verhalenverteller. Bekende boeken van zijn hand zijn onder meer: Help! De dokter verzuipt, Laat de dokter maar schuiven, Beekman en B eekman, Dit zwarte goud en andere streekromans, waarin ook vaak verhalen uit de 2e wereldoorlog zijn opgenomen.

In het park zijn er behalve een mooie, apart aangelegde tuin met veel verrassingen, een museum, een theetuin en een avontuurlijk ‘blote voetenpad’, waar je je op bijzonder wijze kunt uitleven.

Het museum bestaat niet, zoals bij de meest andere musea, uit grote zalen met kostbare doeken, beelden, of antiquiteiten. Nee, zeker niet.

Nadat je die leuke tuin bent doorgelopen, kom je in een gezellige, knusse ruimte met zitjes, en rekken met diverse boeken van Kortooms en ander, hebbedingetjes, die je kunt bekijken, lezen en kopen. Een gezellige bar voor de inwendige mens, geeft er een aangename gemoedelijkheid.


In de tuin is een aantal bijzondere aandachttrekkers aangebracht. Zo zijn er  diverse bekende spreuken van Toon Kortooms, beelden en andere kunstvoorwerpen.

En het Blote voetenpad is zowel voor wandelaars als voor avonturiers bestemd. Het is een echte uitdaging om met je blote benen en voeten over allerlei obstakels te lopen. Het pad bestaat uit paden met gras, modder, turf, water, stenen, m

os, hindernissen en diverse onderbrekingen voor leuke  foto’s.

Maar beste mensen, wilt je dat niet? Dan kun je met een gerust hart en zonder risico langs het pad wandelen, om te zien hoe anderen zich willen uitsloven.

En na afloop kun je eenvoudig de modder weer netjes afspoelen.

Een aanrader als je daar in de buurt bent.

Nieuwsgierig? Kijk maar eens op www.toonkortoomspark.nl