De ontkenning

Het werd ineens zwart voor zijn ogen. Snel probeerde hij nog de leuning te grijpen, maar het was te laat. Gerrit smakte naar beneden. Hij voelde nog een bonk in zijn rug en een dreun op zijn hoofd. Daarna niets meer.

Toen hij zijn ogen opende, lag Gerrit in een ambulance. Het eerste wat de ziekenbroeder vroeg welke datum het was.
“Waarom?’, vroeg de ander in zijn onnozelheid. “Weet je dat niet zelf, dan?”
“Jawel, maar ik wil het van jou horen.”
“Even denken hoor. Oh ja, het is vrijdag de 28e, toch?”
De man was tevreden en vroeg of hij nog iemand wilde bellen.
In het ziekenhuis informeerde de arts wat er precies was gebeurd.
“Ik was aan het fitnessen en werd wat zweterig en duizelig. Toen dacht ik, laat ik maar naar huis gaan. En toen viel ik flauw; van een hoge houten trap af.”
Er volgde een uitgebreid onderzoek. Zijn hoofd werd gescand, zijn hart onder druk gecontroleerd, zijn ribben en botten onderzocht, maar Gerrit bleek totaal niets te mankeren.
“Gefeliciteerd, meneer. De enige schade die u kennelijk hebt opgelopen is een hoofdwond en een gebroken bril. Maar we willen u toch nog een nachtje hier houden voor verder onderzoek. We denken dat het een hartfalen is geweest."

“Nee hoor, ik blijf hier niet. Mijn hart is prima in orde. Het kwam alleen omdat ik mijn bidon vergeten was. Ik had moeten drinken tijdens het sporten. Mijn bloedsuiker was gewoon wat te laag geworden.”

"Mijnheer, dat is één van de tientallen, misschien wel honderden mogelijkheden. Wij weten het niet, dus u zeker niet," sprak de enigszins geïrriteerde arts.

"Ik weet het wèl en het is míjn lichaam, dus ik mag toch wel beslissen wat er moet gebeuren? Ik wordt zo opgehaald en ga dan linea recta naar huis," was de reactie van de eigenwijze Gerrit

Na een flinke woordenstrijd, mocht Gerrit uiteindelijk gaan, maar niet voordat hij een verklaring had getekend dat de weigering voor eigen risico was.

"Want als u volgende week weer zo'n flauwte krijgt, kan men ons ziekenhuis niet aansprakelijk stellen voor nalatigheid. Nu bent u nog door anderen gevonden, dan misschien niet."

Enigszins onzeker verliet de eigenwijze Gerrit het ziekenhuis.