Kattebelletje

Iedereen weet natuurlijk direct wat de exacte betekenis is van een zelfstandig naamwoord is. Tenminste, meestal. Normaal hoeven de woorden geen nadere verklaring. Neem bijvoorbeeld woorden als tafel, stoel, fiets, bloem, bel, noem maar op. Ze hoeven geen enkele verklaring.

Wel is het zo dat zelfstandige naamwoorden gespecificeerd kunnen worden door een voorvoegsel toe te voegen, zoals: eettafel, keukentafel, tuintafel, ligstoel, hangstoel, keukenstoel, damesfiets, herenfiets, kinderfiets, deurbel, schoolbel, fietsbel, enzovoort.

Soms heeft een woord echter ook wel meerdere betekenissen, zoals bijvoorbeeld: bank, bloem, kattebelletje, en dergelijke. Maar uit de zin kan men dan makkelijk opmaken wat er precies bedoeld wordt of het een zitbank of een handelsbank betreft. Een bloem kan in de tuin staan, kan een mooi meisje zijn, of bloem kan ook meel zijn waar pannenkoeken van gemaakt worden.

Bij dieren zijn er ook vaak meerdere betekenissen, maar dan slaat het meestal op de geaardheid van mensen. Een paard is, zoals we weten, de benaming voor het edele dier, maar als je het woordje 'wat' er bij gebruikt, krijgt het een heel andere betekenis, zoals: ‘Kijk haar eens, wat een paard.’ Daar wordt dan ook wel eens een lelijk meisje of vrouw mee bedoeld.

Een ezel kan een dommerik zijn, een olifant een log iemand, een katje een gemeen schepsel en een koe een stommeling. Zo kan ik nog wel even doorgaan.


Een kattebelletje is echter weer net iets anders. Als je een kat een belletje om zijn hals doet om te weten waar het beest zich bevindt, is het logisch dat je het een kattebelletje noemt. Maar dat een kattebelletje ook een kleine aantekening of een notitiebriefje betekent, is een beetje vreemd.

Nou ja, iemand heeft het ooit bedacht en nu is het een algemeen gebruikt zelfstandig naamwoord geworden met een vreemde dubbele betekenis, dus doen we het er maar mee.

27-01-2021