Plastic tasje, meneer?

Daar stond ik dan in de rij bij de kassa, met een paraplu in mijn hand.

Er was slechts één winkeljuffrouw. Ze stond af te rekenen met een mevrouw die een paar kussens had gekocht.

“Kan het in een plastic tas, juffrouw?” was de vraag van de vrouw.
“Kost vijftien cent, mevrouw.”

"Kan er dan papier omheen?”
“Oh, is het een cadeautje?”
“Eh, eh, ja eigenlijk wel, ja.”
Het meisje scheurde geroutineerd een lap cadeaupapier van zo’n anderhalve meter van de rol en ging aan de slag om het papier om de kussens te plakken. Dat duurde de nodige minuten, maar aan beide zijkanten bleven de kussens  nog zichtbaar. Dus trok ze nog een lange reep papier los en wikkelde dit ook om het pakket. Dat duurde nóg langer.

Ondertussen werd er hier en daar in de rij al wat gemopperd en een man met een aantal artikelen in zijn winkelwagen zette het opzij en verdween uit de winkel.

Ik heb niet op mijn horloge gekeken, maar ik denk dat het minimaal zeven à acht minuten geduurd heeft voor de vrouw met het pakket onder haar arm de winkel uitliep.

“Had je niet beter een plastic tas kunnen geven aan die mevrouw met de kussens?’ vroeg ik wijsneuselijk toen ik aan de beurt was om af te rekenen.

“Dat mag niet zonder betalen, meneer.”

“Maar dat inpakken is een dure aangelegenheid geworden, mevrouwtje.”

“Hoe bedoelt u?”

“Nou, jouw inpakactie heeft zó lang geduurd dat iemand zijn boodschappenwagen opzij heeft gezet en is weggegaan; ik zag ook dat een vrouw één van haar artikelen, ik meen een haarföhn, weer teruglegde. En die twee hoofdkussens waren heus niet als cadeau bedoeld, hoor.”

“Maar dat zei ze toch zelf?”

“Ja, vind je het gek? Als je dat vraagt aan iemand, wordt er natuurlijk ‘ja’ geantwoord. Maar het verlies voor uw baas is nu meer dan tweehonderd tasjes, denk ik zo, juffrouw.”

“Hé mijnheer daar. Kunt u niet wat opschieten? Wij willen ook wel eens aan de beurt komen”, riep een man drie plaatsen achter mij in de rij.

“Sorry, ik ben al weg, hoor.”

“Wilt u een tasje, meneer?” hoorde ik nog, toen ik mij al omgedraaid had en richting uitgang liep.