De manjurk
'Gut, wat heb jij een charmant jurkje aan, Jaap.’
‘Ja joh, online besteld bij His-manshop. Daar hebben ze een stel schattige rokjes, jurkjes en bloesjes voor mannen. Nieuwste trend volgens modeontwerpers.’
‘Enig hoor, maar je moet wel die lelijke beenharen afscheren, vind ik.’
‘Oh jee, niet aan gedacht. Het is ook nog zo nieuw allemaal.‘
‘En die wilde borstharen boven je lage decolleté is ook geen gezicht.’
‘Verdorie nog aan toe. Wat een gedoe met al die malle rages tegenwoordig. Ik ga me maar weer omkleden.’
‘Heel goed, Jaap. Eigenlijk vond ik het toch al niks.’
Vroeger was alles toch wel wat simpeler. De vrouw zorgde voor het huishouden en de kindjes en de man voor het geld. En zo ging het vele eeuwen lang, totdat het feminisme opkwam. Op zich niet erg. Vrouwen mogen natuurlijk ook meepraten over van alles en nog wat en het alleenrecht van het aanrecht is ook ouderwets, maar tegenwoordig dreigen de moderne vrouwen wel door te slaan. En dat is ook weer niet goed.
Ansichtkaarten met mooie, blote billen mogen niet meer; feministische actievoersters willen in Amsterdam mannelijke straatnamen veranderen in vrouwelijke; seksistische moppen zijn onbehoorlijk; blote borsten bij het zonnen op strand of aan het water is tegenwoordig onzedig en hoort niet meer. Zo zijn er nog veel meer van die tuttige, feministische fratsen.
En nu worden de mannen ook nog bedolven door modisten en trendwatchers om vrouwenkleding te gaan dragen.
Ik heb het al eerder geschreven: het verschil tussen mannen en vrouwen gaat langzamerhand verdwijnen. We worden allemaal in de richting genderneutraal geduwd. Vrouwen worden mannen, mannen worden vrouwen; haardracht, kleding, werk en gedrag worden eenvormig.
Wat dat betreft is het in de moslimwereld beter geregeld. De mannen mogen makkelijke, luchtige vrijetijdskleding dragen, terwijl de vrouwen levenslang hun schoonheid mogen verbergen onder lange, wijde jurken en hijabs. Ooit heeft iemand de hoofddoek ingevoerd, opdat er geen woestijnzand in de haren zou komen en de hitsige mannen van vrouwen af zouden blijven. Later is het tot symbool van geloof verheven; maar geloof zit in het hoofd en toch niet in een hoofddoekje? Hoe dan ook, daar is geen onduidelijkheid tussen de seksen (als ze tenminste geen boerka dragen).
Bij westerlingen verdwijnt het verschil geleidelijk aan. En we laten het over ons heen komen. Maar ach, niet getreurd, over 100 jaar praten we er niet meer over.
13-08-2018
Wil je meer blogs lezen? Klik HIER voor de titellijst.