De 2e Gouden Eeuw

Volgens mij leven wij momenteel in een nieuwe Gouden Eeuw. De tweede sinds onze jaartelling.
Ja, je hebt natuurlijk gelijk, beste lezer, het is lang niet alles goud wat er blinkt. Onze soevereiniteit, bijvoorbeeld, die we in de 17e en 20e eeuw zo moeizaam via oorlogen hebben bevochten, wordt momenteel verkwanseld aan Europa met allerlei wetten en maatregeltjes. Zo verliezen we ook langzamerhand door slapheid onze westerse beschaving aan niet-westerse culturen. Ook de door bewegingen als Flower Power en Dolle Mina's in de vorige eeuw bevochten levensvreugde wordt bedreigd door kritiek en gezeur van allerlei actiegroepen. Er heerst net als in de Gouden eeuw nu ook nog bij veel mensen relatieve armoede en de burgerij wordt door de overheden door hoge belastingen geketend. 

Allemaal waar, maar er is in Nederland ook veel rijkdom; de industrie draait als een tierelier; de handel heeft sinds de vorige Gouden Eeuw nooit  zo gebloeid; de economie loopt als een trein, beter zelfs dan in de ons omringende landen, zoals het grote Duitsland en veel beter dan in de Oost- en Zuidelijke Europese landen.

Bovendien kunnen wij, als klein land, trots zijn op de individuele en collectieve prestaties op sportgebied in heel veel disciplines. Onze mannen en vrouwen zijn vaak bovenmatig goed vergeleken met die van andere landen.
Ook op artistiek gebied speelt ons landje een hartig woordje mee. Zie alleen al de vele medailles die ze afgelopen week-end hebben gewonnen.
Zo hebben we ook veel wereldberoemde schilders, musici, orkesten, diskjockeys en dergelijke. Geweldig toch?
Wie weet leeft er deze eeuw weer een 2e Rembrandt onder ons, of een nieuwe Vondel. Mijn zwager, bijvoorbeeld, is een geweldige penseler. Hij is alleen nog niet ontdekt, maar over een paar eeuwen hangt hij misschien in allerlei musea in de wereld.
Alleen heeft hij er dan helaas niets meer aan.

Ik vraag me af, hoe onze nazaten over een paar honderd jaar naar onze eeuw kijken. Mogelijk zullen ze, net zoals nu, er negatief over oordelen. Zullen ze onze eeuw wellicht Preutse Eeuw noemen, omdat ze ons maar een stelletje overdreven kuise minkukels vinden? Slappelingen die de in vorige eeuwen bevochten vrijheden hebben laten afnemen door anonieme fanatici die bij het minste of geringste hun gal spuwen? Of zullen we dan uitgemaakt worden voor mopperende zeurpieten, omdat we nooit tevreden waren en steeds meer luxe wilden?
Er zullen nog veel meer zaken zijn waar de mensen in de 24e of 25e eeuw kritiek op kunnen hebben, zoals die er nu ook is op de vroegere slavenhandel, zwarte piet, seksisme, homohaat, en nog veel meer.

Hoe dan ook, de meesten van ons hebben het momenteel goed en bezitten veel luxe. Daar mogen we best blij mee zijn, hoewel we natuurlijk nooit tevreden mogen zijn met de wereld om ons heen.
Maar ach, het maakt ook eigenlijk niet uit of ze in de toekomst onze eeuw De 2e Gouden Eeuw gaan noemen, of Preutse Eeuw, Zeur Eeuw, of misschien zelfs Foute Eeuw, want we zijn er dan toch niet meer bij.

30-09-2019

Wil je meer blogs lezen? Klik HIER voor de titellijst.