De tandenpeuter

Wist je, beste leesvrienden, dat je bij vervanging van een knie vanwege artrose naar een tandarts moet? Ik niet, eerlijk gezegd.
Ik hoorde het, toen ik er tijdens een vooronderzoek op gewezen werd dat ik eerst nog langs een tandenpeuter moest om te controleren of alles met mijn gebit in orde was. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat er vuile stoffen van een ontsteking via de bloedaderen na de operatie naar de knie willen verhuizen.
Je moet weten dat ik altijd trouw twee maal per jaar voor controle naar de mondwroeter ga en al jaren wordt ik meteen weer weggestuurd door de tevreden arts. Ik maakte me dus geen zorg voor deze controle. Totdat uit een nieuwe foto van mijn gebit bleek dat er op de bodem van mijn onderkaak een donkere plek zat.
‘Dat zal ik moeten behandelen,’ kreeg ik te horen. ‘Kom over twee weken maar weer langs. Dan gaan we boren en zuigen.’ Lekker vooruitzicht, dacht ik.

Zonder enige verdoving zat ik bijna een uur in die akelige tandartsstoel. Praktisch pijnloos, dat wel. Alleen mijn geopende kaken gingen behoorlijk stijf worden. Helaas bleek uit een nieuwe foto dat er toch nog vuiligheid zat.
Gevolg: Ik moest een afspraak maken met de kaakchirurg van het ziekenhuis. Daar kreeg ik de keus tussen minstens een half jaar wachten, een chirurgische ingreep, of trekken.
Ik wilde meteen beslissen en sprak dapper: ‘Een half jaar wachten wil ik niet, dokter, en Ik vind het niet kies om de kies te laten trekken, dus kies ik voor een operatieve ingreep.’
Ach, je moet wat over hebben voor de revisie van je knie, toch?

Die snijtoestand moet nog plaatsvinden. Op 14 november wordt ik verwacht. Geen probleem. Alleen zo jammer ik daarna toch nog zes weken moet wachten voor een nieuwe controle, waardoor mijn nieuwe knie nog weer langer op zich laat wachten. Al in februari werd de operatie gepland in oktober, maar door deze ellende wordt het nu pas volgend jaar.
Als ik eerder op de hoogte was geweest van de vereiste gebitscontrole voor een knie-operatie, of het vooronderzoek niet pas in september, maar bijvoorbeeld in juni of juli had plaatsgevonden, was alles al lang gebeurd.

Jammer. Ik verlang er namelijk erg naar zo spoedig mogelijk weer lekker te kunnen lopen en tennissen. Hoe eerder, hoe liever uiteraard.

4-11-2018