Afscheid zonder tranen

Bij afscheid nemen hebben we vaak te maken met verdriet en emotie. Ieder mens heeft in zijn leven soms te maken met verlies van een dierbare, en dat is altijd zeer bedroefend. 
Maar ik verzeker u, beste lezer, dat er ook vaak momenten van afscheid zijn, die met veel vreugde en gejuich kunnen worden begroet.

Op de eerste plaats nemen we natuurlijk met blijdschap, zelfs in grote feeststemming, afscheid van het rampjaar 2020 met zijn ontwrichtende coronaproblemen; een van de meest nare periodes sinds de tweede wereldoorlog. Een pandemie met grote economische en vaak persoonlijke gevolgen: veel doden, eenzaamheid, ontslagen, omvallende bedrijven, verbod om te sporten, lege stadions, gesloten cafés en restaurants, reis- en vakantiebeperkingen, quarantaines, enzovoort, enzovoort. Weg met het oude jaar. Leve het nieuwe.

Hang maar vast de vlag uit en de slingers op, want we gaan een vrolijke periode tegemoet: feesten, reizen, elkaar knuffelen, op een terras gezellig met een drankje wat kletsen en veel andere fijne activiteiten. Maar nog wel even geduld alsjeblieft.

Ook het afscheid van Trump als president zal door veel mensen opgetogen zijn begroet.

Zoals deze man als een olifant door de porseleinkast banjerde, met zijn constante brei aan leugens, dikdoenerij en beledigingen is onvoorstelbaar. Bovendien heeft hij er voor gezorgd dat de Amerikanen momenteel tot op het bot verdeeld zijn en velen elkaars bloed wel kunnen drinken.

Ik denk dat de wereld blij mag zijn dat deze vreemde bluffer weg is van het wereldtoneel. Ook het afscheid van mijn schrijverij zal door weinigen betreurd worden. Een afscheid zonder tranen; om over de ineenstorting van Forum voor Democratie maar te zwijgen.
 

Maradona

Wel droevig is natuurlijk het heengaan van Corrie van Gorp, de comédienne die ons vaak heeft laten bulderen van het lachen en mooie televisiebeelden heeft nagelaten.

Of wat te denken van het afscheid van de grootste en vreemdste voetbalgod aller tijden, Diego Maradona. Honderdduizenden, misschien wel miljoenen mensen treurden om zijn heengaan. Wat minder zal er getreurd zijn over de pas overleden Frank Kramer, een iets geringer begaafde voetballer, maar ooit een vrolijke, vreemde vogel op het televisiescherm; of recent nog het afscheid van de onsterfelijk geachte hulp-Sinterklaas Bram van der Vlugt.
Zo zijn er natuurlijk meer bekende figuren, of mensen in onze omgeving over wie we in meerdere of mindere mate treuren.

Maar gelukkig zullen er altijd weer nieuwe sterren en persoonlijkheden opstaan, van wie we kunnen gaan genieten. Er zullen nieuwe mogelijkheden en ontwikkelingen komen en we kunnen weer gaan reizen, juichen in stadions, elkaar omhelzen, genieten in bioscopen, theaters, horeca, tentoonstellingen en nog veel meer in een nieuwe, bevrijde wereld zonder coronapandemie. Het jaar 2021 wordt gegarandeerd veel mooier en gelukkiger dan het afgelopen dramatische jaar.
Zo is ons hele leven een periode van op- en neergang, van geluk en pech, van blijdschap en verdriet.

Laten we de fijne, vreugdevolle momenten koesteren, blij zijn met het vele moois wat ons allemaal gegeven wordt en de toekomst met optimisme en verlangen tegemoet zien.
Maak iets moois van de tijd die nog voor je ligt en ga of blijf lekker sporten; dat is goed voor de geest, het lijf en je leden.

Ik wens jullie, beste, lieve lezers een heel fijn en gezond 2021.
Jules du Lac

28-12-2020