Pestkoppen heb je overal

Pesters zijn eigenlijk nare, zielige wezens.

Voor een kind kan pesten op school grote gevolgen hebben, maar het slachtoffer heeft wel wat mogelijkheden om zich te verweren. Het kan bijvoorbeeld naar de rector of juf stappen, boksles gaan nemen, of zijn/haar stoere vader erbij halen die op school flink bonje gaat maken.


Maar niet alleen kinderen, ook ouderen kunnen stevig gesard worden. Overal lopen die kwelduivels rond. Op je werk, in je woonbuurt, in een winkelcetrum, of zelfs op je tennisclub.
Vraag is hoe je deze naarlingen het beste kunt aanpakken.

Wanneer je als volwassene getreiterd wordt, kan het heel lastig zijn om er iets tegen te doen. Vaak is het als een dolletje bedoeld, maar soms is het echt serieus. Als ik dan aangifte ga doen bij politie zal dat weinig uithalen. Integendeel, ze zullen me gewoon uitlachen. In plaats daarvan kan ik natuurlijk een kalasjnikov kopen en er op los schieten, of de keel van de pester langdurig dichtknijpen, maar dat lijkt mij niet de goede weg. Zelfs met stenen, of rotte eieren gooien, of een weg blokkeren mag ik niet. Krijg ik een taakstraf of moet ik een tijdje brommen.
Ach, één treiteraar kan ik wel aan; twee lukt ook nog wel, maar als een groep je gaat tergen, wordt het knap lastig.

 

Beroepspestkoppen

En dan heb je ook nog de beroepspesters die er kennelijk genoegen in scheppen om mensenmassa’s te schofferen. Zodra zulke figuren iets onzinnigs roepen, krijgen ze een groot podium in de pers en in praatprogramma’s op TV. Vervolgens zijn er hordes meelopers die ineens dezelfde mening hebben en hetzelfde gaan rondbazuinen.
Dat is door alle eeuwen heen zo geweest met diverse volksmenners en dictators, met regelmatig grote oorlogen tot gevolg.

Maar hetzelfde komt ook op kleinere schaal voor. Recente voorbeelden zijn figuren als Rogier Meijerink en Michael van Zeijl; lieden uit de krakersbeweging, die ervan genieten om gewone burgers onder het mom van slavernij en racisme te kwetsen en tegen elkaar op te zetten. Ze hebben legio protestacties op hun naam staan.
Werken hoeven ze niet, want ik heb gelezen dat zij via één of meer stichtingen tienduizenden euro's subsidie krijgen van Stichting Postcodeloterij of zoiets. Precies weet ik het ook niet meer.

Wanneer ze iets roepen als: “De Gouden Eeuw was slavernij”, of  “Zwarte Piet is racisme", krijgen ze meteen veel fanatieke volgers, die ook graag willen treiteren en meeschreeuwen. 

Hebben deze kwelduivels gelijk met hun kreten? NEEN!
Volgende keer meer hierover. Dan zal ik ook uitleggen waarom ze het mis hebben.
 

(Wordt vervolgd)

26-11-2018