Pestkoppen

Voor een kind kan pesten op school grote gevolgen hebben, maar het slachtoffer heeft wel wat mogelijkheden om zich te verweren. Het kan bijvoorbeeld naar de rector of juf stappen, boksles gaan nemen, of diens stoere vader erbij halen die dan op school flink bonje gaat maken.


Maar niet alleen kinderen, ook ouderen kunnen stevig gesard worden. Overal lopen die kwelduivels rond. Op je werk, in je woonbuurt, in een winkelcentrum, of zelfs op je tennisclub. Hoe zou je deze naarlingen het beste kunnen aanpakken? Vaak is het als een dolletje bedoeld, maar soms ook menens.
Wanneer je als volwassene getreiterd wordt, kan het heel lastig zijn om er iets tegen te doen. Aangifte bij politie zal weinig uithalen. Integendeel: als ik dat doe lachen ze me gewoon uit. In plaats daarvan kan ik natuurlijk een kalasjnikov kopen en er op los schieten, of de keel van de pester langdurig dichtknijpen, maar dat lijkt mij niet de goede weg. Zelfs met stenen, of rotte eieren gooien, of een weg blokkeren mag ik niet. Krijg je een taakstraf of moet ik een tijdje brommen.
Ach, één treiteraar kan ik wel aan; twee lukt ook nog wel, maar als een groep je gaat tergen wordt dat knap lastig. Overigens heb ik er persoonlijk geen last van, maar ik ken lieden die daar wel flink mee zitten
 

Beroepspesters

En dan heb je ook nog de beroepspesters, die er kennelijk genoegen in scheppen om mensenmassa’s te schofferen. Zodra zulke figuren iets onzinnigs roepen, krijgen ze een groot podium in de pers en in praatprogramma’s op TV. Vervolgens zijn er hordes meelopers die ineens dezelfde mening hebben en hetzelfde gaan rondbazuinen.

Dat is door alle eeuwen heen zo geweest met diverse volksmenners en dictators, waardoor soms grote oorlogen uitbraken.
Maar hetzelfde komt ook op kleinere schaal voor. Recente voorbeelden zijn figuren als Rogier Meijerink en Michael van Zeijl, lui uit de krakersbeweging, die ervan genieten om gewone burgers onder het mom van slavernij en racisme te kwetsen en tegen elkaar opzetten. Ze hebben legio protestacties op hun naam staan.
Werken hoeven ze niet, want ik heb gelezen dat zij via één of meer stichtingen tienduizenden euro’s subsidie krijgen onder andere van Stichting Postcodeloterij, of zoiets. Precies weet ik het ook niet meer.

Als ze iets brullen als: De Gouden Eeuw was slavernij, of Zwarte Piet is racisme, krijgen ze meteen veel fanatieke volgers, die ook graag willen treiteren en meeschreeuwen. 

Hebben deze kwelduivels gelijk met hun kreten? NEEN!
Volgende keer meer hierover. Dan zal ik ook uitleggen waarom ze het mis hebben.

(Wordt vervolgd)

26-11-2018

Wil je ook andere blogs lezen? Klik HIER voor de titellijst.