Een dodelijke vijand  

Voor deze maandag had ik eigenlijk een leuke makelaarstory klaarliggen. Maar ik ontkom er niet aan om, net zoals veel deskundigen en leken doen, mijn visie op de grote hedendaagse dodelijke vijand te geven.
Niet alleen over het hedendaagse leed, maar ook over mijn hoop op een betere toekomst als het monster is verdwenen.

Het is natuurlijk een ongelooflijk trieste situatie, waarbij veel mensen ernstig ziek worden en zelfs een groot aantal van hen overlijdt, legio anderen het vreselijk moeilijk hebben door allerlei beperkingen, zoals gekluisterd zijn aan huis.

Ook economisch ontstaan er grote problemen door winkelsluitingen, faillissementen, beurscrashes en dergelijke. Daarnaast zijn er nog veel andere persoonlijke narigheden: geen verjaardagsfeestjes, familieontmoetingen, cafébezoeken, sportieve activiteiten, wedstrijden, grote evenementen, vakanties, winkelen en nog veel meer wat tot voor kort zo gewoon was.
Ons leven is in enkele weken tijd dramatisch verslechterd. 

Laten we van harte hopen dat deze duivelse besmetting spoedig zijn einde vindt, hoewel de afloop nog heel onzeker blijft. Als iedereen zijn egoïsme opzij zet en niet asociaal, beter gezegd: niet zo ontstellend immoreel gedraagt door massaal op een kluitje te gaan lopen, of over markten te slenteren, zal wellicht de afloop bespoedigd worden.

Maar lieve lezers, er zijn, volgens mij, naast de huidige drama’s ook positieve elementen die uit het Coronaspook kunnen voortkomen.
Er is bij veel mensen een geweldige mentaliteitsverandering gaande, zoals grote hulpvaardigheid door vele vrijwilligers die ouderen en de hardwerkende zorgverleners belangeloos bijstaan. Er is ineens een samenleving ontstaan die elkaar steunt en minder materialistisch is.
Laten we hopen dat deze levensstijl beklijft en in onze geest gebeiteld wordt.
 

Hoopgevend ...

Ook de belangeloze online-activiteiten om anderen te helpen met scholing, ontspanningsmogelijkheden, lichaamsbeweging, artsenadvisering, of gratis voedselvoorzieningen, evenals het kosteloos optreden van artiesten voor verzorgingshuizen en bejaarden zijn prachtige initiatieven. Hieruit blijkt toch dat veel mensen bereid zijn tot onbaatzuchtige hulp en bijstand.

Op kleinere, huiselijke schaal kunnen we ook ons voordeel doen. Nu we noodgedwongen veel thuis zitten, kunnen we mooi van de nood een deugd maken. Zo kan je eindelijk eens de zolder, schuur en gangkast eens opruimen; je kunt mooie boeken lezen, het raamdorpeltje schilderen en onkruid wieden. Sporters kunnen rustig herstellen van kleine of grotere blessures en werknemers zullen voorlopig niet met een burn-out komen te zitten.
En doe eens gek: ga gezellige verhaaltjes schrijven, bijvoorbeeld over leuke belevenissen die je hebt meegemaakt, noteer in een dagboek over je huidige ervaringen met het coronavirus, stuur bemoedigende appjes, mails, of brieven aan bekenden.
     
Hoe bizar het ook is bij deze ellende, maar ook het milieu vaart er wel bij. De luchtvervuiling, CO2-uitstoot en stikstofproblemen schijnen nu al op veel plekken in de wereld aanzienlijk te zijn afgenomen; bepaalde binnenwateren en meren worden schoner; door het afnemende verkeer zijn er veel minder files, minder aanrijdingen, dus ook minder doden, gewonden en schadeclaims.
Als de groei van het online werken ook doorzet, zullen de milieuproblemen vast en zeker verder gaan verminderen.

Het bedrijfsleven zal te zijner tijd wel weer opbloeien, de beurskoersen weer stijgen en werknemers weer overal aan de slag kunnen.
Het is natuurlijk triest dat een dodelijke en ziekmakende vijand nodig is die deze hoopgevende ontwikkelingen mogelijk maakt.

Maar hoop en vertrouwen moeten we houden en de toekomst met optimisme tegemoet blijven zien. En probeer alsjeblieft vooral gezond te blijven. 

 

30-03-2020