Verboden verlangen. Keuzes

Ons leven bestaat uit keuzes maken.
Op je vrije zondagmiddag gaan wandelen, fietsen, of naar een expositie? Stoppen met roken, of doorgaan met de verslaving? Een nieuwe laptop kopen in een speciaalzaak, of via Internet?
Ook gebeuren in ons leven dingen waar we helemaal geen invloed op hebben. Zoals een ongeval, waar je niet voor kiest, of een mol die je tuin omwoelt.
Maar soms overkomt je iets waarbij je ook nog keuzes moet maken.

Dat overkwam Henk in een restaurant. Het stel aan het tafeltje naast hem was zojuist vertrokken. Op de grond lag een portemonnee. Het is een dikke beurs, dus zal er best veel geld in kunnen zitten.
Wat kan hij doen? Moet hij de ober waarschuwen, of zal hij zelf de beurs oprapen en kijken wat er inzit?
Als hij de portemonnee bij de ober of de receptie inlevert, is hij verder buiten beeld. Dan kan de ontvanger het leeg halen en de inhoud in zijn eigen zak steken.
Hij kan de portemonnee zelf oppakken en meenemen, zonder dat iemand ooit te weten komt wie hem heeft. Als student kan hij het geld goed gebruiken. Zijn verlangen naar dit plan is groot en heel verleidelijk. Maar ja ...
Als er een visitekaartje in zit, kan hij natuurlijk ook de eigenaar bellen. In dat geval krijgt hij wellicht een leuk vindersloon. Maar hoeveel zal dat zijn? En misschien krijgt hij alleen maar een dankjewel en helemaal geen vindersloon.

Een moeilijke keus? Voor Henk misschien niet.

 
24-10-2014