Geboorte-afwijkingen

Helaas, beste lezer, dit artikeltje wordt, in afwijking van veel van mijn andere blogs, geen vrolijk stukje, maar een diepzinnige verhandeling over geboorteafwijkingen. Dat is de schuld van mijn goede vriend Léon, je weet wel, die vent van de uitroep ‘Fuck de koning’, waarover ik in een vorige blog heb geschreven. Léon had weer eens een bijzondere uitspraak. Kort gezegd beweerde hij dat alle mensen geboren worden met geestelijke afwijkingen, waardoor hun het doen en laten van elk mens bij de geoorte voor het leven al is bepaald. Ik probeerde in een klein gezelschap zijn stelling als grote onzin onderuit te halen.


Zo noemde Léon als bijvoorbeeld dat mensen niet naar de huisarts durven, terwijl ze toch flinke klachten hebben, alleen maar uit angst iets ernstigs onder de leden te hebben. Dat zit in de genen, beweerde hij.
‘Geloof je het zelf?’ was mijn reactie.
‘Heb ik gelezen. Is een studie over gemaakt.’
‘Door een zelfbenoemde deskundige zeker?’
En zo gingen we nog even door, maar eigenwijs als hij is, bleef hij bij zijn onzinnige stelling. In plaats dat de anderen mij steunden in mijn betoog, werd ik uitgedaagd om er een stukje over te schrijven. Stommeling die ik ben, nam ik de uitdaging aan.

En dus heb ik, als een echte fylosoof, diep na moeten denken wat voor zinnigs ik er over kan schrijven. Maar beste vrienden, ik  ben er uit. Ik weet het nu zeker. Ik heb gelijk. Het is grote nonsens wat mijn vriend beweert.
Want als mensen zoiets beweren, zeggen ze in feite dat elk afwijkend gedrag de  schuld is van hun ouders, omdat ze ooit een kindje hebben gemaakt. Als dat zo is, zou het grote gevolgen hebben voor onze samenleving. Ik zal je uitleggen waarom.
Natuurlijk kunnen er bij de geboorte bepaalde gedragsstoornissen zijn, zoals autisme, of ADHD, maar ik kan aantonen dat Léon grote onzin uitkraamt.

Het zou betekenen dat je totaal geen verantwoording hoeft af te leggen voor je daden en dat iedereen voor elke misdaad een volmaakt excuus heeft .

Is iemand vermoorden een geboorteafwijking? Meedoen aan een plofkraak? Iets leuks meenemen uit een winkel zonder te betalen, of in drugs handelen? Allemaal afwijkend gedrag door geboorte? Kom nou toch. Zoiets wordt echt niet tijdens de geboorte bepaald. Het zijn gewoon je eigen keuzes die je maakt tijdens je leven. Ook het wel of niet naar de dokter gaan is een keuze.

Het zou wat moois zijn. Als de stelling van onze Léon zou kloppen, dan is dat een prachtig alibi voor elke misdadiger. Iedere advocaat zal zijn cliënt onder deze noemer laten vallen, omdat niet de verdachte, maar zijn of haar ouders de schuldigen zijn. Hadden ze indertijd maar geen seks moeten hebben.

Straffen is niet meer mogelijk, omdat geen enkele rechter een dader voor zijn foute gedrag kan veroordelen op basis van eigen schuld. Het is immers ontstaan in het verre verleden, zelfs al vóór de geboorte. Alle gevangenissen kunnen worden opgeheven. Psychiaters en hulpverleners zijn niet meer nodig. Helpt toch niets. We blijven zoals we geboren zijn. Je kunt niets meer doen om je karakter en gedrag te veranderen of te verbeteren.
Nee Léon, geef nou maar toe, het is grote nonsens.

 
23-04-2018