Lachen om Renate

Wat is er toch over ons land gekomen dat je sinds enige tijd geen enkele dubbelzinnige grap meer mag uithalen zonder enorme kritiek en aggressie op te wekken bij een deel van ons volkje? Is lachen nog wel toegestaan?
 

Je hoeft natuurlijk niet te lachen om de gedaanteverandering van Van der Gijp, daar ben je helemaal vrij in. Over smaak valt niet te twisten. Maar dat dan een aantal zielige, zwakke, zuurpruimende zeurzieltjes hel en verdoemenis uitschreeuwt is toch wel absurd. En dat instellingen en zelfs politiek zich ermee gaan bemoeien is nóg absurder.

In deze tijd zou ‘Snip en Snap’ misschien ook niet meer kunnen, want dat was toch geen promotie voor de vrouw. Evenals mijn overleden schoonvader. Als conferencier op bruiloften en partijen hulde hij zich ook vaak in vrouwenkleding en maakte er stevige grappen over. De zaal lachte zich krom
Maar tegenwoordig hebben veel mensen kennelijk een groot tuttigheidsvirus.

Als we nou eens wat toleranter met elkaar omgaan, zal er minder haat en nijd onder ons mensvolkje zijn. Kunnen we ons op Facebook, Twitter en andere media meer bezig houden met leukere dingen dan vernederingen, groffe scheldkannonnades, bedreigingen en proberen anderen te schofferen.
Vroeger waren het alleen maar woorden die uit ons vocabulair moesten verdwijneen, zoals: moorkop, negerzoen, allochtoon, neger, negerinnenmelk. Vrij onschuldig allemaal, maar ze moesten toch verbannen worden.
Nu liggen heftigere items, waar veel mensen plezier aan beleven,  onder vuur: Zwarte Piet, de Kerstboom, Sinterklaas, zelfs het kruis op zijn mijter, 2e Paas-, of Pinkstedag, en dergelijke.
Tegenwoordig moet je goed uitkijken met wat je zegt en vooral waar je een mop over wilt vertellen.
 

Discriminatie

Belgenmoppen? Kijk maar eens op belgenmop.nl. Vernederingen alom. Domme blondjes? Hoort niet. Moppen over joden, moslims, christenen, zwarte mensen, Erdogan, Mohamed, Surinamers, Duitsers, Russen? Is dat nog wel mogelijk?

Of  wordt  dat tegenwoordig allemaal als pure discriminatie beschouwd?  Door overal over te zeuren verdwijnt langzamerhand de humor, vrijheid en vrolijkheid uit  Nederland.
Hoewel ik niet van dit negativisme houd, wilde ik toch eens, ingegeven door de grap van Van der Gijp, mijn hart luchten.

Mogelijk krijg ik het nodige commentaar. Het zij zo. Maar wat dan ook: ik blijf lachen.
Wanneer worden we weer tolerant en respectvol voor elkaar, zoals zo’n 20 jaar geleden nog wel het geval was? Laat het niet te lang wegblijven alsjeblief.


12-02-2018