Er is hoop

 

Het is bar en boos tegenwoordig met al dat negativisme, het gezeur, en agressie, die haatgevoelens op sociale media, de rellen en geweldexplosies. Waar gaat het naar toe? Vroeger was er toch veel meer respect voor elkaar? Was er toch veel meer begrip voor het standpunt van een ander?
  
Zo is in Amerika een onfrisse, extreem rechtse beweging ontstaan die geweld adoreert, Proud Boys genaamd. Het zijn knokploegen die onder meer president Trump met geweld willen beschermen. Ze schuwen geen enkel straatgeweld en willen iedereen die hen niet welgevallig is zomaar in elkaar slaan. Ook in Nederland zijn er al veel volgelingen, voornamelijk onderen voetbalhooligans.
Maar in dezelfde krant op dezelfde dag stond ook een verslag dat in Amerika een sterk groeiende extremistische beweging van zwarte mensen is ontstaan, De Nation of Islam genoemd, voortkomende uit de BLM-acties. Ze hebben als doel om alle witte mensen en joden te vernietigen, omdat die volgens hun gedachtegoed de bron van alle misstanden zijn; ze geloven sterk in allerlei complottheorieën. Er zijn al vele tienduizenden aanhangers. Ook is de beweging inmiddels sterk in opkomst in verschillende Europese landen.
Vreemd om je leven door zulke negatieve groeperingen te laten beïnvloeden.
Ook wordt in een krantenartikel verslag gedaan over de arrogante president Trump die zijn opponent op onbeschofte en agressieve manier uitschold en vernederde. Kennelijk is dit een nieuwe manier om politiek te bedrijven.
Met al die negatieve toestanden zou je zomaar depressief kunnen worden, of op zijn minst doodsbang.
Maar, beste lezer, er is hoop.

De mensheid heeft in het verleden vele oorlogen, kruistochten, slachtpartijen,  veroveringen, moordende volksgroepen en activistische legers doorstaan. Er is na korte of lange periode van onderdrukking en oorlog altijd weer vrede gesloten tussen de vechtende partijen. Op een gegeven moment komt men namelijk tot het inzicht dat al het geweld niets oplost. En dat zal in de toekomst ook gebeuren.
Ooit zullen wij aardbewoners, naar ik hoop, tot het besef komen dat het leven veel mooier en fijner is als we respect voor elkaar hebben, we niet meer zo egoïstisch en haatdragend jegens anderen zijn.
En als dan ook nog de armoede, de overbevolking en klimaatproblemen worden opgelost, wordt deze aardbol een vreedzaam en mooi paradijs voor iedereen.
Droom ik nu misschien? Ik hoop van niet.
Laten we in ieder geval positief blijven denken.
 

10-10-2020