Geschiedenis van mijn boek

Je begint soms ergens aan, zonder dat je weet wat je op je hals haalt en waar het eindigt.
Zo is het mij vergaan met het schrijven van mijn eerste roman.

Schrijven is één van mijn hobby’s, maar ik had nooit gedacht dat ik jaren met één boek bezig zou zijn. Ik weet niet hoe het andere schrijvers vergaat, maar het is dus flink zwoegen.

De kern van mijn boek met de titel Het palmeneiland, is gebaseerd op een heftige en tegelijk ontroerende ervaring van een aantal jaren geleden, tijdens mijn actieve arbeidsperiode. Het uitwerken van het verhaal ging redelijk vanzelf. De basis van het verhaal stond namelijk wel vast, maar een aantal nevenfactoren waren behoorlijk lastig.

Zo heb ik veel research moeten verrichten over zaken, waarin ik niet zo thuis ben. Een groot deel van het verhaal speelt zich bijvoorbeeld af in Tunesië. Dus moest ik wel allerlei informatie en lectuur doornemen over de gebruiken, leefgewoontes, volkssamenstelling en cultuur van dat land.
Maar het leuke daarvan is dat het heel leerzaam is.

Veel van de 36 hoofdstukken van mijn boek heb ik wel vijftien of meer keren doorgelezen om correcties aan te brengen, synoniemen te zoeken en veel woorden, zinnen, of zinsdelen, die niet relevant waren te schrappen. Sommige hoofdstukken heb ik zelfs enkele keren grotendeels herschreven.

Nadat ik klaar was en het boek naar mijn mening helemaal in orde was, heb ik het laten controleren en, verdorie nog aan toe, ik kreeg toch nog input, verbeteringen en suggesties die behoorlijk steekhoudend waren.
Sommige prachtige zinnen konden toch, achteraf gezien, beter nog veranderd, of helemaal geschrapt worden.
Deze toestanden komen uiteraard voor een groot deel door gebrek aan ervaring.

Maar in ieder geval is mijn thrillerroman inmiddels af en nu is het zaak een uitgever te vinden die bereid is mij en mijn boek te accepteren. Dat is het volgende probleem.

 

06-09-2014