Muziek is leven  


Alle mensen houden van muziek. Tenminste, dat neem ik aan. Ik kan me niet voorstellen dat er iemand op deze aardkloot leeft die niets om muziek geeft. Mensen die niet van muziek houden zijn als eieren zonder zout, als muizen zonder staart.
Muziek geeft ontspanning, ontroering, ontlading, of ontzetting. Alle emoties in ons leven zitten in muziek.


Iedereen heeft zo zijn eigen smaak; dat is bij muziek zo uniek. Er zijn zoveel genres, ritmes, variaties en verschillende instrumenten dat iedereen wel iets van zijn gading moet weten te vinden.

Mijn voorkeuren zijn divers en leeftijdsgebonden. Als tiener kocht ik regelmatig elpees met melodieën van Beethoven, Chopin, of Strauss, maar ook pop- en jazzplaten, waarop Louis Amstrong, Errol Gardner, Glen Miller en andere toppers van toen te horen waren.

Indertijd kopieerden we muziek op een bandrecorder. Heel wat lastiger dan nu in het digitale tijdperk. Maar het was een leuke hobby. Vooral als je muziek met ouderwetse super 8 films ging monteren. Eigenlijk was het een veelvoudige hobby: muziek opnemen, muziek luisteren en filmpjes opnnemen en monteren. Je kon jezelf er (vaak veel nachtelijke) uren in verliezen.

Maar ook nu nog is muziek beleven, opslaan, monteren, of oude vinilplaten en tapejes kopiëren op DVD, een leuke bezigheid.

Waar ik indertijd niets om gaf, was muziek van de Beatles, Golden Earings, of zelfs Elvis Presley. Dat vond ik te wild.
Maar tegenwoordig kan ik ook die muziek erg waarderen. Zo zie je dat smaken niet alleen verschillen, maar ook in de loop der jaren kunnen veranderen.

Muziek is van alle tijden en voor iedereen. Het is een groot wonder dat onze oren al die verschillende melodieën, instrumenten en tonen tegelijk kunnen onderscheiden. En dat is een schitterend geschenk in ons leven.

 

13-6-2017