Jamboree

Toen ik jong was, heel lang geleden dus, heb ik een aantal jaren bij de toenmalige padvinders gezeten. Nou ja, beter gezegd bij de zeeverkenners. Dat waren natuurlijk ook padvinders, maar dan met boten en niet altijd op het land actief maar veel op het water. Tegenwoordig is de naam van padvinders en verkenners gemoderniseerd en wordt het Scouting genoemd.
 
Ik moet zeggen dat ik nog altijd dankbaar ben dat mijn ouders mij indertijd die gelegenheid hebben gegeven om mij daarbij aan te sluiten.
Eigenlijk zouden alle tieners enkele jaren op scouting moeten gaan. Dat zou bijzonder goed voor hun opvoeding zijn. Minder gehang op donkere plekken, minder drugsgebruik, minder rottigheid, minder computerverslaving; maar wel meer discipline, gezag, normen en waarden.
Je leert er spelenderwijs ontzettend veel wat je thuis of op school niet meekrijgt. Zoals  jezelf kunnen redden in de natuur op onbekend terrein met vaardigheden als spoorzoeken, kamperen, vuur maken, koken en kennis van de natuur en weersomstandigheden. Je leert je te oriënteren met kaarten, kompas en sterrenhemel. Je leert touwverbindingen, knopen maken, EHBO en seinen. Je maakt de spannendste avonturen mee; je leert omgaan met boten, varen bij goed en slecht weer. Je krijgt nieuwe vrienden en je leert er voor elkaar te zijn, op een positieve manier met leeftijdsgenoten om te gaan en elkaar te steunen waar dat nodig is.
                           

Lord Baden Powell

Het was de Engelsman Lord Baden Powell die in het begin van vorige eeuw de scouting oprichtte in Engeland. De oorspronkelijke beweging groeide al snel uit tot een wereldwijde jeugdorganisatie. Overal werden kampen georganiseerd, waar jongens bij elkaar kwamen om met elkaar om te gaan en van elkaar te leren.

Het leidde tot wereldjamborees waar duizenden scouts bijeenkwamen. De eerste jamboree vond plaats in 1920 in Londen waar al meteen 8000 scouts uit 34 landen aanwezig waren. De laatst wereldjamboree was in 2019 in Noord Amerika.

De scoutingbeweging is nog altijd springlevend, vroeger alleen voor jongens, maar tegenwoordig ook voor meisjes. En dat is mooi. Ik zou er zo weer bij willen zijn.
 

31-12-2020