Frietkot


Veel Belgen zien Nederlanders vaak als onbehouwen, grof, direct, krenterig  en onbeschaafd. En gelijk hebben ze.
Eerlijk gezegd,  vind ik, sinds ik het verstand der volwassenen heb (beter gezegd: misschien heb) dat wij ons als Nederlander soms flink moeten schamen voor ons gedrag.

Ach jawel, beste lezers, onze zuiderburen hebben natuurlijk ook wel wat onvolkomenheden, maar daar wil ik het nu niet over hebben.

 Wel vind ik dat de Belgen in sommige gevallen zelfs positievere eigenschappen hebben dan wij, Hollanders, zoals de verfijnde humor, gemoedelijkheid en taalgebruik. Daar kunnen we nog wel een puntje aan zuigen.

Niet alleen grammaticaal zijn Vlamingen meestal veel beter onderlegd dan wij, Hollanders, maar ook woorden als: kuisvrouw, goesting, kwistenbiebel en nog vele andere vind ik leuker klinken dan schoonmaakster, zin hebben in en een idioot of gek persoon.
Maar de Vlaamse woordenschat is natuurlijk niet altijd mooier dan de Nederlandse. Neem bijvoorbeeld een schone poep hebben, of met je gat in de boter vallen. Amai, zoiets zeg je toch niet. Maar ach, het kan niet altijd feest zijn.

Alleen, nu ben ik toch ook erg teleurgesteld in een woordje dat ik onlangs hoorde, namelijk: Frietkot en dat terwijl de Belgen befaamd zijn om hun fijne super patatfrietjes.

Het doet mij denken aan een soort aftands hokje, een zolderkamertje waar je toevallig wat oude, zachte patatjes van moeder de vrouw kunt krijgen. Nee, dan vind ik ons woord cafétaria, friettent of patatkraam toch heel wat chiquer klinken.
En dan schijnt er ook nog wel eens gesproken te worden over frietkotfrietjes. Nou ja, zeg, dat is toch wel het toppunt van overdrijven?

Ik vind frietkot een zeer minderwaardig woord. Gelukkig dus dat wij, Hollanders, ons vaak veel beschaafder kunnen uitdrukken.
Sorry beste zuiderburen; mijn oprechte verontschuldiging. Dit is weer zo’n ordinair grapje van een van die brute Noordelijke schreeuwlelijkerds. Het floepte zomaar uit mijn toetsenbord.

03-09-2022