Absurde cancelcultuur


Wat was me dat schrikken. Welke idiote wappie bedenkt nu zo’n truttige actie. Onnozeler kan je het volgens mij niet in je hoofd halen. Meteen ging ik gewetensvol op zoek naar mijn eigen overtredingen in het verleden op hetzelfde gebied. En ja hoor, ik heb me er ook vele malen aan schuldig gemaakt.


Ik heb het hier over een absurde cancelcultuur. In dit geval niet van personen die zich in het verleden mogelijk grensoverschrijdend hebben gedragen. Dit keer wordt het nog idioter. Het gaat hier over het aanpassen van voor bepaalde overgevoelige figuren niet welgevallige woorden en passages in de boeken van Roald Dahl. Duizenden vieze, aanstootgevende, stoute woorden en zinnen in zijn boeken moesten op initiatief van de uitgever worden aangepast.

Na het herlezen van diverse van mijn eigen schrijfsels op mijn site, heb ik warempel ook de nodige voor de tere wappiezieltjes onwelgevallige woorden aangetroffen. Dat was dus inderdaad flink schrikken. Zou ik nu ook, om de toorn van die trieste spijkers-op- laag-water zoekende figuren te ontlopen, voor al die zogenaamde foute woorden iets anders moeten gaan verzinnen?


Gelukkig kwam al snel de oplossing. Ik las recent namelijk een bericht dat de betreffende uitgeverij niet alleen de gekuiste versies zal gaan uitgegeven, maar ook de oorspronkelijk uitgaven nog blijft drukken. De ophef valt dus nogal mee.
Toch wel heel slim van die uitgever. Want ik garandeer je dat de boeken van deze fantastische fantasieschrijver nu weer als snoepjes over de toonbank gaan. Zowel de nieuwe als de oude versies hebben de volle aandacht van het lezerspubliek gekregen. 
De cancelcultuur is hier dus een geweldig businessmodel geworden.

In plaats van te gaan cancelen, moeten de werken van Roald Dahl eigenlijk verplicht leesvoer worden voor de jeugd. Die  zou daardoor dan vast meer geestelijke weerstand kunnen opbouwen dan veel huidige volwassenen.

26-02-2023

Wil je meer blogs of verhalen lezen?
Klik op één van de titels bovenin en kies dan uit de titellijst.