Het Kortoomsmuseum en park

Enige tijd geleden zijn mijn vrouw en ik een weekje op vakantie geweest in Limburg, in de Peel om precies te zijn. Daar hebben we onder meer het Toon Kortooms park bezocht, waar verschillende leuke onderdelen te bewonderen zijn. Beter gezegd: te beleven zijn. Want het is meer een museum met een kijk- en doepark.

Toon Kortooms was in zijn tijd (1916 – 1999, geboren in Deurne) naast een veelschrijver van meer dan 40 boeken,journalist, leraar en verhalenverteller. Bekende boeken van zijn hand zijn onder meer: Help! De dokter verzuipt, Laat de dokter maar schuiven, Beekman en B eekman, Dit zwarte goud en andere streekromans, waarin ook vaak verhalen uit de 2e wereldoorlog zijn opgenomen.


In het park zijn er, behalve een sfeervol museum en een theetuin, een speciaal aangelegde thematuin met veel verrassingen, waar je je op avontuurlijke wijze kunt uitleven.
Het museum bestaat niet, zoals bij veel andere musea, uit grote zalen met kostbare doeken, beelden, of antiquiteiten. Nee, zeker niet. Het museum is een knusse ruimte waar het met verschillende zitjes goed toeven is .

Maar ook in de tuin kun je je leuk vermaken. Zo zijn er diverse bijzondere aandachttrekkers aangebrach, als bekende spreuken van Toon Kortooms, speciale beelden en andere kunstvoorwerpen.

Maar zeker zo bijzonder is het Blote Voetenpad dat zowel door wandelaars als door avonturiers gebruikt kan worden. Het is een echte uitdaging om met je blote benen en voeten over allerlei obstakels te lopen. Het Bote Voetenpad bestaat uit diverse smalle paden met gras, modder, turf, water, stenen, mos, hindernissen en  onderbrekingen voor leuke  foto’s.

Maar beste mensen, wil je dat niet? Dan kun je met een gerust hart en zonder risico langs het pad wandelen, om te zien hoe anderen zich willen uitsloven.
En na afloop kun je eenvoudig de modder weer netjes afspoelen.

 

Nadat je die leuke tuin bent doorgelopen, kom je in een gezellige, knusse ruimte, het Kortooms museum, met onder meer rekken met diverse boeken van Kortooms die je aan een van de zitjes rustig kan gaan lezen en ander hebbedingetjes, die je kunt bekijken en kopen. Een gezellige bar voor de inwendige mens, geeft er een aangename gemoedelijkheid.

Een aanrader als je daar in de buurt bent.
Nieuwsgierig? Kijk maar eens op: www.toonkortoomspark.nl

21-09-2014