Griekse ellende

Wanneer je als (hobby-)schrijver je fantasie loslaat op een bepaald woord kom je soms tot verbijsterende ideeën. Zo bedacht ik dat de euro wel een leuk, actueel onderwerp zou kunnen zijn om er wat over te schrijven.
Alhoewel, er is al zoveel over gezegd en geschreven dat er niets origineels meer te vertellen valt, dacht ik. Maar toch, toen ik er even over nadacht, kreeg ik een lumineuze ingeving om het Griekenlandprobleem ècht op te lossen.
Als ik dit schrijf, zou er dit jaar anno 2015 een akkoord zijn over hun financieel bankroet. Ik geloof daar niets van. Al maandenlang bakkeleit Europa met de Grieken en al die tijd zijn ze eigenlijk niets verder gekomen. Integendeel. Het land zakt steeds verder weg in het schuldenmoeras en Griekenland zal nooit akkoord kunnen gaan met de door de EU gestelde eisen. Dat is pure zelfvernietiging. Laten we wel wezen: het is mede de schuld van hun held Tsipras.

Europa wil nu een fonds, waarin voor 50 miljard aan Griekse bezittingen wordt gestald, zoals havens, vliegvelden en spoorwegen worden ondergebracht ter aflossing van hun schuld. Helemaal fout natuurlijk. Dat betekent namelijk dat het staatsinkomen van de Grieken nog verder omlaag gaat.
Een nieuw Grieks mythologisch drama dreigt. Deze keer met zeer tragische afloop voor het volk, met Tsipras als een moderne, foute godheid. Zowel Griekenland als Europa worden op den duur grote verliezers in dit drama.
En dat is met een beetje inventiviteit van politieke leiders helemaal niet nodig. Er is volgens mij namelijk een mogelijkheid om heel eenvoudig uit de ellende te komen en deze in één keer op te lossen.

Lees hier mijn (lumineus?) idee.
Zoals we weten heeft Griekenland ongelofelijk veel pluspunten. Niet alleen de cultuur en het klimaat zijn voor toeristen als een hemel op aarde, maar met name de vele Griekse eilanden in de Egeïsche en Middellandse zee zijn niet alleen unieke toeristische oorden, maar ze hebben ook grote strategische waarde.

Eén klein Grieks eilandje  kan het hele probleem in één keer oplossen. De EU kan beslag leggen op een eiland. Zelf heeft Europa er natuurlijk niets aan, want het gebied behoort al tot Europa. Maar er zijn naties die best geïnteresseerd zijn om het grondgebied voor eigen doeleinden te gaan gebruiken en de EU kan dat uitbaten.

Zo kan met Amerika of Rusland een erfpachtovereenkomst worden gesloten, waarbij men gedurende een flink aantal jaren de beschikking krijgt over (een deel) van één van de eilanden. Amerika heeft weliswaar al een militaire basis op Kreta, maar welke grote natie wil daar geen (extra) strategische uitvalsbasis naar de Middellandse zee en Noord Afrika hebben?

Voor Amerika is een eerste betaling, waarmee de miljardenschuld aan Europa geheel of gedeeltelijk wordt afgelost, en een jaarlijkse canonbetaling van een paar miljard (zolang de erfpachtovereenkomst loopt) peanuts. Wat is er mooier voor Amerika om over een extra strategische basis te beschikken en tevens Europa en het Griekse volk uit de ellende te halen, waardoor het land aan een nieuwe welvarende periode kan beginnen. Zie je ook wat in het plan? Zet het op Facebook of Twitter, of maak het op andere wijze wereldkundig. Mogelijk komt het bij de verantwoordelijke personen onder de aandacht, want een artikeltje van een eenvoudig schrijvertje als ik zal weinig kans maken om bij de hoge heren door te dringen.

14-07-2015