Fantasie   

Het vermogen van de mens om ongelimiteerd te fantaseren zorgt voor veel ellende. Fantasie is prachtig, maar gelijkertijd het grootste probleem op deze wereld.
Behalve onschuldige fantasieën, zoals sprookjes en dromen zijn er ook andere benamingen voor fantasie: nepnieuws, leugens, bedenksels, waanvoorstellingen, misleidingen.
Meestal is fantaseren een onschuldige bezigheid. Schrijvers zijn daar meesters in. Ze kunnen hele boeken volschrijven met gefantaseerde feiten en personen die als levensecht worden geponeerd. Zelfs ik, als eenvoudig hobbyschrijvertje, kan soms een beetje fantaseren.
Dus lees alle boeken, kranten, lectuur en artikelen altijd met gezond wantrouwen. Ook mijn maandagblogs, dus.
Door fantasieën ontstaan de grootste waanideeën en misstanden. Denk eens aan de religieuze oorlogen van vroeger en nu met moordpartijen, martelingen, hongerende kinderen, armoede en onderdrukking.

Wie heeft ooit bedacht dat dit alles door mensen uit naam van hun geloof mag worden gedaan?
God? Allah? Mohamed? Jezus Christus? Of vergankelijke personen, belust op macht, die in vroegere eeuwen en ook in de huidige tijd hun extreme ideeën in geschriften hebben opgeschreven of op laten schrijven?


Mensen hebben toch hersens gekregen om na te kunnen denken en zelf te kunnen beslissen wat wel en niet kan; wat goed en slecht is? Velen lopen als grote kuddes domme schapen achter een stelletje opruiende schreeuwers aan.

 

 Kopje thee collega?

Als God en Allah zo nu en dan eens samen zouden komen en, onder het genot van bijvoorbeeld een kopje muntthee, elkaar vertellen over de absurditeiten van hun onderdanen, zullen ze vast krom liggen van het lachen. 
Ze zullen dan ook wel bedroefd zijn over de mensonterende toestanden op hun eigenhandig geschapen aardbol, maar ingrijpen willen ze niet.
De mensen hebben hun hersens en veel andere kwaliteiten immers gekregen om te kunnen nadenken en goede dingen te doen. Ze moeten het dus zelf maar oplossen, vinden ze. Wanneer zal dat ooit gaan gebeuren? Ik vrees nooit.

Die twee daarboven zullen toch eens moeten ingrijpen, vind mij.

 
12-11-2018

Wil je meer blogs lezen? Klik HIER voor de titellijst.