Het record

Nadat Paul op veertigjarige leeftijd was gestopt met voetballen, was hardlopen zijn  passie geworden. Hij was er verslaafd aan geraakt. Ook nu nog, twintig jaar later, loopt hij bijna dagelijkse een duurloop van drie kwartier tot een uur. De ene keer in de omgeving van zijn woning, een andere keer in een nabijgelegen bos, of elders.

Hij streefde er steeds naar om zijn looproutes elke keer sneller af te leggen, maar dat werd door zijn gevorderde leeftijd alsmaar lastiger.
Hoewel hij dit zelf ook beseft, wilde hij op een mooie septemberavond weer proberen zijn route door het bos in recordtempo af te leggen. De man voelde zich in een prima conditie, dus waarom niet?.
Ondanks de inspanning genoot Paul elke keer weer volop van de natuur, het vrolijke gezang van de vogels, of de heerlijk ontspannende buitenlucht. Ook deze keer vond hij zich bijzonder bevoorrecht dat hij zijn rondje zonder fysieke problemen kon volbrengen.

Op een smal bospad kwam een man hem tegemoet met een loslopende herdershond. Ineens vloog het beest op hem af en hapte.
Boos schreeuwde Paul naar de wandelaar: ‘Hé klojo, je moet die rothond aan de lijn houden.’
´Waarom? Hij doet niks hoor.´
´Heb je dan niet gezien dat hij mij beet?’
‘Je fantaseert maar wat, kerel.’
‘Oh ja? En wat is dit dan?’ Paul toonde zijn beschadigde heup.
‘Valt toch wel mee, man,’ riep de hondeneigenaar onverschillig. ‘Over een paar dagen zie je er niets meer van.’
De man wandelde ongestoord door, Paul verbijsterd achterlatend.

De lol was er meteen af en het slachtoffer ging rechtstreeks terug naar huis. Daar werd de pijn van de beet wat gevoeliger. Ondanks een grote pleister, werd het de dagen erna steeds heftiger, met gevolg dat er uiteindelijk een flinke ontsteking ontstond.

Vier weken was Paul uit de roulatie, met gevolg dat zijn conditie helemaal opnieuw moest worden opgebouwd. De poging om een record te breken zou hierna nooit meer lukken.
Maar ach, dat was niet zo erg. De ellende van de wond was voorbij, maar belangrijker was dat het plezier in hardlopen was gebleven.


23-09-2021