Vingertje wijzen

De westerse cultuur, beter gezegd de Nederlandse, is langzamerhand aan het verdwijnen. Nou is dat in veel gevallen niet heel erg, want uiteindelijk bestaat cultuur van een volk voor een groot deel uit zijn handelingen, gewoontes en gedragingen en die zijn in Nederland vaak nogal van twijfelachtig allooi, of zelfs irritant.

Zo kreeg ik tientallen jaren geleden al in het buitenland vaak plaatsvervangende schaamte vanwege het luidruchtig en onbehouwen gedrag van medelanders. Helaas is daar nog weinig verandering in gekomen, want ook heden ten dage is onze jeugd vaak buitensporig lomp en ongemanierd, vernielzuchtig en ruziezoekend. Maar hopelijk komt aan die gewoonte spoedig verandering, als de buitenlandse autoriteiten de misdragende jongeren stevig aanpakken.

Wat ook in Nederland afgeschaft moet worden, is die nare gewoonte om met het vingertje te wijzen naar anderen en naar andere landen om diverse in onze ogen ongewenste situaties te veroordelen. Ook de overheid doet daar regelmatig flink aan mee. Het gevolg is dat we ons in Europa onuitstaanbaar hebben gemaakt en de Europese Unie Nederland afstraft met onverbiddelijke CO2-, stikstof- en mestregels. Andere landen zijn niet geneigd om ons tegemoet te komen in versoepelingen, waardoor boerenbedrijven in ons land extra zwaar benadeeld worden. Net zoals ook met het afserveren van pulsvisserij en het beperken van visgebieden is gebeurd, waardoor de visserijbranche in een crisissituatie terecht is gekomen.

Nu ook weer het door studenten, na een redevoering tijdens ontgroening, in koor uitroepen dat vrouwen hoeren zijn. Dat is niet iets dat in onze volksaard ligt. Vele jaren geleden werd dat door Marokkaanse jongeren al vaak geroepen tegen vrouwen die westers gekleed rondliepen. Zelfs mijn lieve, degelijke tante, die altijd zonder enige aanstoot gekleed was, kreeg het regelmaat nageroepen als ze haar flatje in wilde gaan. Tegenwoordig is dat dus kennelijk door onze jeugd overgenomen.
Maar laten we wel wezen, ook die toestanden kunnen we missen als kiespijn.

Aan de andere kant worden we tegenwoordig, vaak door invloeden van buitenaf, alsmaar preutser en onverdraagzamer. Ook volgen de mannen steeds meer de Turkse gewoonte om hun snor en baarden te laten staan, is Zwarte Piet terrein aan het verliezen, evenals de kerstboom en christelijke feestdagen.
Zo zijn er meer tradities en gewoontes die langzamerhand aan het verdwijnen zijn.

Een geruststellende gedachte is wel, dat als de studerende jongeren uitgefeest zijn en na enkele jaren afstuderen het vaak eerzame doctoren, hoogleraren, wetenschappers, ingenieurs en andere universitaire opgeleiden zijn geworden.
Het is dus fijn om te weten dat niet alles verloren is.

27-07-2022