Knikkende knieën

Wat geweldig eigenlijk dat mensen twee benen hebben. Was dat niet zo, dan zouden we als een slang, salamander, of een ander reptielensoort over de grond moeten kruipen. Nu kunnen wij soepel voortbewegen. We kunnen wandelen, hardlopen, schaatsen, skiën, fietsen, springen, een kuil graven, tegen een bal of een achterwerk schoppen. Onze stelten kunnen zelfs snel heen en weer bewegen, waardoor hardlopen, racefietsen en andere sporten mogelijk zijn.

Ontzettend belangrijk dus die knieën van ons, zolang ze soepel blijven, want knieën zijn nou net één van de zwakste onderdelen van ons lichaam.

Ook andere gewrichten, zoals heupen en schouders zijn natuurlijk best kwetsbaar, maar de knie spant de kroon wat betreft de betrouwbaarheid en ondeugdelijkheid.
Ga maar na: Als je sport, of goed ter been bent, kun je misschien denken dat het wel meevalt, maar kijk eens om je heen en zie hoeveel mensen moeilijk lopen, de deur bijna niet uitkomen, of in een rolstoel zitten.
Er zijn talloze oorzaken van krakkemikkige, knikkende  knieën, zoals: kapotte meniscus, slijmbeursontsteking, gescheurde kruisbanden, traumatische klachten, artrose, enzovoort.
Heb je geen knieklachten? Prijs je gelukkig. Je kunt natuurlijk weliswaar door een val, overbelasting, of forceren makkelijk blessures oplopen, maar die zijn meestal van tijdelijke aard.
 

Helaas is er ook vaak onherstelbare schade. Met name ouderen boven de 70, 75 jaar lijden vaak aan slijtage van het kraakbeen. Artrose noemt men dat. Het is vaak ook een pijnlijk proces, althans het kan heel pijnlijk zijn of worden, waardoor normaal functioneren niet meer goed mogelijk is.

Maar er is hoop. Bijna alle onderdelen van ons lichaam, behalve je hoofd natuurlijk, zijn te vervangen. Dus de knie ook.


Hoe kom je eigenijk aan artrose en wat zijn de symptomen? Hoe je er aan komt, weet ik niet. Ik ben geen dokter en ook die weten het vaak niet waarom de één er wel last van krijgt en de ander niet. Ongeacht hoeveel je sport.

Over de symptomen kan ik goed meepraten, want ik ben wat dat betreft al vele jaren een deskundige. Helaas, tot mijn grote spijt, een echte ervaringsdeskundige.

Volgende keer meer over de symptomen. Hoe herken je het en wat zijn de gevolgen?

 
24-09-2018

 

Wil je ook eerder geplaatste blogs bekijken?        Klik dan HIER