Knikkende knieën
Wat geweldig eigenlijk dat mensen twee benen hebben. Was dat niet zo, dan zouden we als een slang, of salamander, of een ander reptielensoort over de grond moeten kruipen.
Nu kunnen wij soepel voortbewegen. We kunnen wandelen, hardlopen, schaatsen, skiën, fietsen, springen, een kuil graven, tegen een bal of iets anders schoppen. We kunnen zelfs de benen snel heen en weer bewegen, waardoor sprinten, racefietsen en andere sporten beoefenen mogelijk zijn. Dat allemaal mede dankzij onze knieën. Ontzettend belangrijk die knieën dus. Tenminste, zolang ze soepel zijn, want die knieën zijn nou net één van de zwakste onderdelen van ons lichaam.
Ook andere gewrichten, zoals heupen en schouders zijn natuurlijk best kwetsbaar, maar de knie spant de kroon wat betreft de betrouwbaarheid en ondeugdelijkheid.
Ga maar na: Als je sport, of goed ter been bent, kun je misschien denken dat het wel meevalt, maar kijk eens om je heen en zie hoeveel mensen moeilijk lopen, de deur bijna niet uitkomen, of in een rolstoel zitten.
Er zijn talloze oorzaken van krakkemikkige, knikkende knieën, zoals: kapotte meniscus, slijmbeursontsteking, gescheurde kruisbanden, traumatische klachten, artrose, enzovoort.
Heb je geen knieklachten? Prijs je gelukkig. Je kunt natuurlijk door een val, overbelasting, of forceren makkelijk blessures oplopen, maar die zijn meestal van tijdelijke aard.
Helaas is er ook vaak onherstelbare schade. Met name ouderen boven de 65, 70 jaar lijden vaak aan slijtage van het kraakbeen. Artrose noemt men dat. Het is vaak ook een pijnlijk proces, althans het kan heel pijnlijk zijn of worden, waardoor normaal functioneren niet meer goed mogelijk is. Maar er is hoop. De huidige medische wetenschap is in staat om patiënten nieuwe knieën te geven.
Over de symptomen kan ik meepraten, want ik ben wat dat betreft al vele jaren een deskundige. Helaas, tot mijn grote spijt, een echte ervaringsdeskundige. En ook over het vervangen van een versleten knie zal ik verslag geven.
Volgende keer meer over de symptomen. Hoe herken je het en wat zijn de gevolgen?
24-09-2018