Facebook op de korrel

Deze week heb ik door een probleempje met mijn website op maandag geen nieuw artikel kunnen plaatsen. Mogelijk heb je het niet gemist, maar omdat ik al een stukje klaar had liggen, wil ik je dit toch alsnog laten lezen.


Vandaag wil ik weer eens een blog plaatsen. Veel columnisten en bloggers schrijven stukjes om frustraties van zich af te schrijven. Zo is het deze keer ook met mij. Ook ik raak wel eens, als eenvoudig hobbyschrijver, verward door vreemde zaken.

Zoals bijvoorbeeld die met mevrouw Jourovà. Wie, vraag je? Mevrouw Jourovà, uit Tsjechië. Ik kende haar tot voor kort ook niet, totdat een artikel in de krant verscheen.
Mevrouw Jourovà is een tijdje geleden benoemd tot commissaris bij de Europese Commissie, onder meer voor privacyzaken.

Nou is dat op zich niks bijzonders, maar mevrouw wil zichzelf kennelijk meteen waarmaken. Ze heeft namelijk Facebook op de korrel genomen en eist een boete van enkele miljarden. Privacy is een beladen woord, waar iedereen van in de stress schijnt te raken en waar velen van willen profiteren. Zo ook bij deze dame.

Mogelijk vind je dat ik me druk maak om een futiliteitje en misschien heb je gelijk. Facebook zal er echt niet van schrikken, maar wat ze gedaan hebben, namelijk flink profiteren over de ruggen van haar deelnemers, vindt mevrouw niet zo netjes.
Echter, in feite doet elk bedrijf hetzelfde, namelijk zonder scrupules het binnenharken van zo veel mogelijk geld voor haar aandeelhouders en bestuurders ten koste van de burger. Denk bijvoorbeeld aan de vele internetbedrijven, multinationals en vooral de diverse overheidsinstanties, die onze privacygegevens makkelijk op straat gooien en ze gebruiken voor hun niet te stillen geldhonger.
Maar toch…

Laten we eerlijk zijn: iedereen is vrij om wel of niet iets op Facebook te plaatsen. Als je niet wilt dat je gegevens bij FB bekend worden, moet je daar gewoon wegblijven.
Met ander woorden: je hebt het helemaal zelf in de hand wat ze wel en niet van je te weten komen. Eigen schuld, dikke bult, toch?

Ik denk dat mevrouw Jourovà probeert een mooi bedrag op de bankrekening van haar club binnen te halen om haar vrienden van de Europese Commissie, de bestuurders, commissarissen en vele ambtenaren te plezieren. Kunnen ze nog meer kostenvergoedingen opstrijken. Het leuke is, dat ze nà FB nog van vele, vele andere ondernemingen een boete kan gaan opleggen.
Maar volgens mij staat ze niet erg sterk, want iedereen is verantwoordelijk om zijn of haar gegevens wel of niet aan FB prijs te geven. Tenminste, dat zou ik denken als ik rechter was.

Facebook zal best wel enkele miljarden zonder pijn kunnen missen. Het zou mooi zijn als dat geld dan ten goede komt aan goede doelen; of desnoods aan de deelnemers zelf, want die zijn immers de zogenaamde slachtoffers.

Ach, weet je, ze zoeken het maar uit. Zelf lig ik er geen minuut wakker van. En we zijn door de vele camera’s om ons heen en in de ruimte overal te volgen. En de ontwikkelingen gaan steeds verder.

          Big brother is watching you.


01-05-2019

Wil je meer blogs lezen? Klik HIER voor de titellijst.