Overschotten

Ja, ja, geloven ze het zelf? Ineens komt zomaar uit de lucht vallen dat de Nederlandse economie momenteel draait als een tierelier. En ik heb gelezen dat de overheid de laatste tijd 8 miljard euro aan meevallers heeft kunnen noteren, waarmee binnenkort dus leuke dingen voor het volk gedaan kunnen worden. En er wordt ons een belastingverlaging in het vooruitzicht gesteld door het nieuwe belastingplan.
Het moet me van het hart dat ik er grote twijfels over heb. Want wat kunnen we nog geloven?

Vorig jaar bijvoorbeeld zijn we ook in de maling genomen. Volgens het NRC bleek de Nederlandse economie op 28 juni 2014 in 1 dag met 40 miljard te zijn gestegen. De reden: op die dag zijn door het CBS de inkomsten van criminelen uit drugs, prostitutie en dergelijke in het Bruto Binnenlands Product (BBP) opgenomen. Dat moest kennelijk van de Europese Unie, waarschijnlijk omdat de lidstaten daardoor makkelijker onder de 3 %-norm konden blijven, maar natuurlijk ook omdat de E.U. meteen een vette rekening aan o.a. Nederland kon sturen van 643 miljoen euro.
Logisch dat de regering er geen toelichting over wilde geven, want wat een blamage eigenlijk voor Nederland: 40 miljard aan crimineel geld.
Wat zijn wij, eenvoudige burgers, door deze maatregel er op vooruit gegaan? Niets. Ik heb in ieder geval niks van die 40 miljard gemerkt. Niemand van ons, denk ik. Intgenedeeel zelfs.


Er wordt beweerd dat die miljarden weer in onze economie terechtkomen, waardoor de E.U.-heffing verantwoord was. Voor een deel zal dit wel zo zijn, maar een groot deel blijft in de onderwereld in een zwart circuit rondgaan, of het wordt zo snel mogelijk naar het buitenland gesluisd.
Ik ben geen econoom, maar volgens mij is het tegendeel het geval. Nederland wordt door het ontrekken van wit geld door criminelen alleen maar armer. Wij, fatsoenlijke belastingbetalers, hebben daardoor steeds minder te besteden. Omdat het geld aan de normale economie wordt onttrokken mist de overheid veel belastinggeld van deze criminele inkomsten, terwijl dat bij normale circulatie niet het geval was geweest. Omzet-, inkomsten- en vennootschapsbelasting zouden normaal betaald zijn geworden.Daar hebben de hoge heren kennelijk niet aan gedacht, of ze hebben er maling aan.


Omdat het rijk en de gemeentes hun begrotingen steeds verder opschroeven en veelal zelfs overschrijden, worden de lasten van de burgers regelmatig verder verhoogd, terwijl de voorzieningen geleidelijk aan verminderen, service aan alle kanten wordt ingeperkt en uitgaven voor prestigeobjecten soms geen grenzen meer kennen.

Ach, er is eigenlijk niets nieuws onder de zon. In vroegere eeuwen roofden ridders en despoten alles wat los en vast zat van de eenvoudige boeren- en burgerbevolking. Nu zijn het de officiële instanties, zoals rijks- en gemeentelijke overheden en de Europese Unie, die dat doen.
Je denkt misschien dat ik een ontevreden persoon ben. Dat ben ik ook. Niet over mijn persoonlijke situatie, nee, ik ben ontevreden over de situatie van vele anderen, die het momenteel zo moeilijk hebben om rond te komen. Maar ik ben ook boos omdat we vaak zo misleid worden door de overheid.


Terugkomend op mijn eerste alinea van dit verhaal: de miljarden stromen dus binnen (zegt men). Alle politici roepen nu al halleluja en zijn hun stokpaardjes al naar buiten aan het ventileren.
De één wil meer geld naar de ouderenzorg, een ander naar het milieu, of naar het leger, meer subsidies naar allerlei instellingen, naar kunst en cultuur. Ook moet er meer geld naar de armen en de laagstbetaalden, of juist naar de middengroepen, naar oudere werklozen, naar asielzoekers, naar allerlei stichtingen en groeperingen, naar het bedrijfsleven, noem maar op. Iedere partij heeft zijn eigen stokpaardje.
En nu kunnen we met ons fictief miljardenoverschot ook Griekenland uit het slop halen en de bootvluchtelingen ruimhartig bed, bad en brood aanbieden. Allemaal zeer lovenswaardige en belangrijke doelen. Dat moet gezegd.

Dus, nog voordat de extra miljarden zijn ontvangen (voor zover dat ooit gebeurt), is het dus al meervoudig uitgegeven.
Maar let op: binnen de kortste tijd valt iedereen over elkaar. Niemand in Den Haag zal tevreden zijn. Het wordt over enkele maanden weer huize Hommeles op de Haagse binnenhof.
Hoe dan ook, wij burgers hebben er niets over te vertellen. Ondertussen blijven wij uitgeknepen worden, want echte belastingverlaging komt er heus niet. De werkloosheid blijft hoog en veel mensen, zoals werklozen en ouderen, blijven het lastig houden. Helaas, het is niet anders.
Maar het is wel fijn om eens flink te mopperen.
Toch?

15-06-2015