Woningzoekenden

Als voormalig makelaar heb ik met honderden, misschien wel duizenden mensen koopwoning bekeken. Regelmatig hadden de zoekers negatieve opmerkingen over de bezochte woning, maar daar prikte je als makelaar doorheen. Dat was gewoon een trucje om niet enthousiast over te komen, omdat dat van invloed kon zijn op eventuele onderhandelingen, zo dacht men dan.

Sommige bezichtigingen kan ik me nog goed herinneren. Zo was er een echtpaar, waarvan de vrouw alles afkraakte wat ze zag. De man zei niets. Ik was blij toen de bezichtiging afgelopen was. Zoiets negatiefs had ik nog nooit meegemaakt. Maar twee dagen later belde de man op en vroeg waarom ik niet geïnformeerd had naar hun belangstelling.
‘Nou, het leek mij dat uw vrouw totaal niet geïnteresseerd was en vrouwen bepalen meestal de keuze.’
‘Van mijn vrouw moet u zich niets aantrekken. Dat doe ik al jaren niet,’ was zijn vrolijke reactie.
Hij deed een bod en het werd een mooie deal voor de verkoper. Ik weet alleen niet of het huwelijk nog lang stand heeft gehouden.
Ook was daar de blinde man met zijn vrouw. Zij vertelde hem wat ze allemaal zag, totdat hij zei: ‘Stop maar Mia, ik voel hier veel gezelligheid. We gaan ervoor.’
Dan was er nog de crimineel die mij wilde verleiden met zwart geld. Ben ik niet op ingegaan. Als je één keer ja zegt, is het gauw met je gebeurd.

Dan zijn er de woningzoekenden zelf die vaak vol spanning huizen gaan bezichtigen. Een huis kopen doe je immers maar hooguit een paar keer in je leven.
Veel is nieuw voor ze en er zijn talloze vragen. Zo zijn er veel zaken waar je als kandidaat-koper mee te maken krijgt: hoe is de staat van de woning? Moet het bouwkundig gekeurd worden? Is de straat of wijk geschikt? Wat kan ik gaan bieden om een kans te maken? Waaraan moet ik denken bij het opmaken van de koopakte? Hoe is het met de aanwezige roerende goederen? En zo zijn nog veel andere punten waaraan gedacht moet worden, zoals bijvoorbeeld de hypotheek. Ik kon me hun spanningen goed begrijpen.
Regelmatig kwamen mensen met een eigen makelaar, die ze van veel zorgen kon ontlasten.

Dat is met huurwoningen heel anders. Daar heb je meestal niet de mogelijkheid om zelf te bepalen of je de woning krijgt of niet. In de huidige tijd is het voor beide soorten woningzoekenden enorm moeilijk om een leuke woning te bemachtigen. 
En dat zal, zolang de woningnood hoog blijft, helaas nog lang zo blijven. 

 

05-02-2023