Mijn kopstem

Ons leven bestaat uit verschillende periodes. Aan elke periode hebben we allemaal onze eigen herinneringen, zoals die van de lagere schooltijd, puberteit, je eerste baantje, vakanties, de vrijgezellentijd, een huwelijk, sportactiviteiten, noem maar op.
Meestal heb je leuke herinneringen aan vroeger, maar er zijn natuurlijk soms ook periodes waarin zorg, of verdriet overheersen.

Ook ik heb natuurlijk bepaalde memories aan vroegere tijden. Zo heb ik geweldige herinneringen aan de tijd dat ik muzikant was, althans semi muzikant, zo’n vijftig jaar geleden. Overdag een baantje, ’s avonds, vooral in de weekenden, optredens in een bandje. Dans- en feestmuziek, polonaise, jazz, klassiek, alles speelden we.

We hadden thuis een mooie piano staan, waarop ik regelmatig liedjes pingelde. Dankzij een bijzondere leraar kreeg ik les in een lichte, moderne muziekstijl, waardoor ik nu aardig kan pianospelen, al zeg ik het zelf. Ook heeft de man mij vele honderden muzieknummers van vóór en na de oorlog opgegeven, die ik in dikke albums heb mogen overschrijven. Alleen de melodie en akkoorden waren voldoende om een leuk nummertje te kunnen spelen.
Dankzij deze leraar heb ik nu een arsenaal aan liedjes van vroeger, waarvan ik er ook nu nog regelmatig diverse speel.

Terug naar de kopstem en het bandje: het was een prachtige tijd met leuke feestavonden bij allerlei soorten verenigingen, sportclubs, personeelsverenigingen van bedrijven en militairen en carnavalsverenigingen. Onder meer speelden we jaarlijks tijdens de carnavalsperiode in Limburg, waar we dan zo’n vier dagen bij prins carnaval, of een plaatselijke slager, of in een klooster bleven overnachten.

Ikzelf speelde op een uitklapbaar elektronische piano, maar als het feest op een hoogtepunt was, deed ik soms rare dingen op het podium. Zo ging ik bijvoorbeeld aan de snaren van een contrabas plukken, of probeerde ik mee te zingen.
Zo’n contrabas kon ik zonder enige kennis van zaken bespelen, want niemand hoorde dan nog of je goed of vals speelde. En met dat zingen was het evenzo. Ik kan niet met een kopstem zingen en ook niet met een basstem, maar zong meer een kraakstem. Eigenlijk kan ik helemaal niet zingen, maar wie lette daar op die momenten nog op? Als er maar feest gemaakt kon worden.
En daar mochten wij met ons vijven aan meehelpen.

17-07-2022